Tömegével halhatnak meg az árhullám által letarolt északon

2011.03.18. 00:11 Módosítva: 2011.03.18. 00:14
Miközben a világ a fukusimai erőmű még súlyosabb nukleáris katasztrófájától rettegett, a helyzet a földrengés és cunami által sújtott észak-Japánban volt igazán durva csütörtökön.

A három, egymás utáni csapás megtörni látszik a japán hatóságok eddig szervezettnek tűnő katasztrófavédekezését. Csütörtökön egyre több, porig rombolt városból érkeztek vészjelzések arról, hogy fogytán az ivóvíz vagy az élelmiszer, a jelentős részben idős korú túlélők közül egyre többen halnak meg a hidegben, és több térségben nincsenek sem mentőcsapatok, sem megfelelő információk.

A földrengést követi cumani által letartolt településeken még ott is igen nehezen halad a mentés, ahol van elég túlélő, mert az emberek a nukleáris katasztrófától való félelmükben nem mernek előjönni a szállásukról. Az elpusztított zónába érkező segélymunkások mind arról számonak be, hogy a nélkülözés rettenetes és a helyzet rendezése azonnali nemzetközi segítség nélkül szinte elképzelhetetlen. Kilencszázezer-másfél millió japán háztartásban nincs áram vagy víz, gyakran egyik sem.

A vezeték lehet a helyzet kulcsa

A világot még ennél is jobban izgatta, hogy sikerül-e megfékezni a nukleáris katasztrófahelyzetet a fukusimai atomerőműnél, aminek több blokkja is súlyosan megsérült. A kulcskérdés csütörtökön az volt, hogy sikerül-e visszakapcsolni az erőmű blokkjait az elektromos hálózatra. Így ugyanis elvileg újra lehetne indítani a hűtőrendszert. A legnagyobb veszélyt ugyanis azt jelenti, ha a vízhűtés nélkül maradt fűtőelemek megolvadnak, amitől nagyobb mennyiségű radioaktív szennyződés kerülhetne közvetlenül a légkörbe.

A mentőcsapatok két vonalon dolgoztak az erőműben. Az egyik felük a 3-as blokkot igyekeztt hűteni, víz fecskendezésével, a másik részük pedig az elektromos vezetékrendszer helyerállításán igyekezett. Péntekre virradóra úgy nézett ki, hogy  utóbbiban jól haladnak, ami azt jelentheti, hogy pár napon belül megoldhatják a problémát. Akkor persze, ha az áram bekapcsolása után az derül ki, hogy a vízvezetékrendszer nem károsodott súlyosan, ami teljessséggel elképzelhető. A 3-as blokknál egyelőre stabilizálni sikerült a helyzetet.

Japán maga oldaná meg

Az erőmű biztonsága miatt nyilatkozatpárbajba bonyolódott Japán, és a helyzetet a helyieknél súlyosabbnak ítélő Egyesült Államok. A japánok többször is visszautasították az amerikaiak felajánlott technikai segítségét Fukusimában. Obama elnök együttérző beszédet mondott, de közben megemlítette, hogy biztos abban, a japán hatóságok megfelelően komolyan kezelik a nukleáris vészhelyzetet.

A bizonytalan hírek hatására szerte a világban szolid nukleáris pánik bontakozott ki, még az Egyesült Államokban is felvásárolták a jódtabletta-készleteket, Kínában pedig a jódozott konyhasót is eltüntették a polcokról a kevésbé jól informált vásárlók.

A külföldiek ezrével menekülnek Japánból. A pénteki nap kérdése változatlan: sikerül-e megnyugtatóan kijavítani a sérült atomerőmű hűtőrendszerét, illetve hogy a hatóságok nemzetközi segítséggek meg tudják-e akadályozni az eddiginéél sokkal súlyosabb humanitárius katasztrófát az árhullám által letartolt északi vidéken.

A japán közvetítésünk továbbra is itt olvasható.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport