A légvédelmet szétlőtték

2011.03.24. 00:11 Módosítva: 2011.03.24. 09:27
A külföldi katonai beavatkozás ötödik napjára a líbiai légvédelmet megsemmisítették. Kadhafi csapatai azonban három várost is ostrom alatt tartottak. A koalíció este megint bombázott. Továbbra sem dőlt el, hogy ki legyen a hadműveletek politikai irányítója.

(A legfrissen híreket percről percre itt követheti, összefoglalónkat a negyedik napról pedig itt olvashatja el.)

Szerda délután egy magas rangú brit tiszt bejelentette, hogy a líbiai légvédelmet szétlőtték, az ország légterében a koalíció gépei lényegében azt csinálnak, amit akarnak.

Ezzel estére új szakasza kezdődött a háborúnak.

Miszrata egy kis levegőhöz jutott

Szerda hajnalra nem csupán a líbiai légvédelmet és légierőt lőtték szét a koalíciós erők. Több hullámban bombázták a Miszrata városát ostromló erőket is. Ez a hatszázötvenezres város, 200 kilométerre keletre Tripolitól, nagyon kemény napokon van túl. Kadhafi csapatai körbezárták, folyamatosan lőtték és elzárták a vizet, lekapcsolták az áramot. A városban harcoló felkelőknek az élelme és gyógyszerei is fogytán vannak. A bent lévők azt üzenték, hogy a szerdára virradó bombázások nélkül lehet, hogy már elvesztek volna.

A légitámadás ugyan feltartóztatta az ostromlókat, de a harcok nem szűntek meg teljesen. A város kórházát tankokkal még napközben is lőtték. Ráadásul Kadhafi csapatai taktikát váltottak: orvlövészek nyomultak be a városba, és háztetőkről tartották rettegésben a lakosokat. A felkelők szerint a sikeres légitámadások után egyre inkább igyekeznek a katonák a városon belül kisebb bázisokat kiépíteni. Így a levegőből nem lehet őket támadni, mert a városi lakosságot élő pajzsként használhatják. Ennek ellenére Miszratában sokat javult szerdára a helyzet, a harc hevessége csillapodott, a város védői reménykednek.

Ostromzárak

Sokkal rosszabb a helyzet Zintánban. A Tripolitól délnyugatra fekvő kisváros továbbra is szoros ostromgyűrűben maradt, a felkelőknek alig van már utánpótlása, és Kadhafi katonái szerdán több hullámban is hevesen lőtték őket.

Szintén erős ostromgyűrűt vontak Kadhafi erői Azsdabíja köré. A Bengazitól délre fekvő nyolcvanezres város körül tankok sorakoztak fel szerda estére.

Őrhajók

Ugyanakkor napközben a NATO hajói kezdtek járőrözni Líbia partjainál, hogy megakadályozzák, hogy fegyverek jussanak be az országba a Földközi-tenger felől. Este pedig szokás szerint tovább folytatódtak a bombázások. Éjfélig elsősorban a fővárost, Tripolit, és a tőle alig 30 kilométerre lévő nagy katonai bázist bombázták.

Főparancsnok kellene

A szerdai nyilatkozatok alapján egyértelműen látszik, hogy a brit és az amerikai politikusok nem gondolják azt, hogy a légtér megtisztításával be kellene fejezni a katonai beavatkozást. Több magas rangú politikus és katona is arra figyelmeztetett, hogy az ENSZ felhatalmazása nemcsak a repülési tilalom betartatására, hanem a polgári lakosság megvédésére is vonatkozik. Ebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy mostantól Kadhafi szárazföldi csapatai lesznek a célpontok.

Az eltököltséggel párhuzamosan azonban a zavar is érződik a koalícióban. Az USA kormánya már többször is jelezte, és ezt szerdán is megerősítették, hogy szeretnének kiszállni a politikai irányításból.

Sokáig úgy tűnt, hogy a NATO veheti át a vezető szerepet, főleg brit és francia irányítással, de szerdára ez a terv végleg bukni látszik. Egyrészt kiszivárgott, hogy nincs konszenzus a NATO-ban arról, hogy meddig terjedjenek ki az akciók, hol van a polgári lakosság védelme és a Kadhafi megdöntésére irányuló háború határa. Másrészt ha a NATO veszi át a kezdeményezést, akkor az arab országokat nem lehet egyenlő partnerként bevonni, márpedig ez fontos törekvése több kormánynak is.

A vitát jövő kedden igyekeznek majd feloldani Londonban, ahol nagy konferenciát tartanak az Arab Liga és az Afrikai Unió, meg persze a támadásokban eddig is részt vevő országok. Az volna a cél, hogy ott megszerveződjön egy politikai vezetés, amely széles összefogással irányítaná a hadműveleteket. Kérdés persze, hogy ennyi erő hogyan lehet képes egy háborút vezetni.

Az USA és európai szövetségesei leginkább annak örülnének, ha Kadhafit elárulnák saját emberei, és a régi elit fellázadt tagjai kiegyeznének a felkelőkkel. Erre azonban a Líbiát ismerő politológusok szerint kevés az esély. Szerintük Kadhafi bizalmasai részben a rokonai, részben pedig olyan embereket, akik ezer szállal kötődnek hozzá, így egy palotaforradalomnak nem adnak túl nagy esélyt.