Magyarságot vesznek hét euróért

2011.03.24. 13:17 Módosítva: 2011.03.24. 13:46
Durvul a népszámlálási kampány Szlovákiában: az egyik roma párt vezetője azt állítja, pénzt kínálnak a cigányoknak azért, hogy magyarnak vallják magukat. A magyar pártok visszautasítják a vélt vagy valós vádakat.

Fejenként hét eurót kínál a romáknak Rimaszombat (Rimavská Sobota) és Királyhelmec (Kráľovský Chlmec) környékén két politikai párt, ha a népszámláláskor magyar nemzetiségűeknek vallják magukat, közölte František Tanko, a Roma Unió Pártjának elnöke.

Azt azonban, hogy melyik két pártról van szó, nem kívánta megmondani.

"Megegyeztünk abban, hogy ezt jelenteni kell a rendőrségnek" – közölte Tanko, hozzátéve: pártja megyei és helyi szervezetei bizonyítékokat gyűjtenek, hogy azokat átadhassák a hatóságoknak.

Állítása szerint két eurót a közvetítők kapnak, öt eurót pedig a család.

Mindkét magyar párt tagad

A Híd párt közleményt adott ki, amelyben az áll, nincs közük a romák megvásárlásához. "Kizártnak tartjuk, hogy a Híd pártnak bármi köze lenne ahhoz, hogy romáknak pénzt ígérnek azért, hogy magyar nemzetiségűnek vallják magukat. Épp ellenkezőleg, a Híd párt kampányával is arra biztatja az embereket, hogy saját nemzetiségüket vállalják. Ez ügyben március 15-én indult a kampányunk, amelynek részei roma nyelvű óriásplakátok is" - közölte Czuczor Nóra szóvivő a parameter.sk szerint.

Az MKP elhatárolódik az ilyen praktikáktól, mindig is elítélte azokat, közölte a bumm.sk kérdésére Dunajský Éva, a párt szóvivője. Hozzátette: Dél-Szlovákiában az a hír terjed, hogy valakik arra biztatják az észak-szlovákiai szlovákokat, hogy költözzenek Dél-Szlovákiába, és ha házat vagy lakást vesznek ott, akkor támogatást kapnak.