A Facebook-generációtól függ Jemen sorsa

2011.03.25. 17:17
Jemenben teljes a kilátástalanság, a fiatalok csak a forradalomban bíznak, ha elbuknak, rájuk is az a sors vár, mint a katrágó negyvenesekre. Az évtizede Jemenben élő magyar forrásunk szerint az elnök hazugságokkal próbálja menteni magát.

A kilátástalanság és optimizmus jellemzi a forradalmi viszonyok közé sodródott Jement, számolt be a helyzetről egy Szanaában élő magyar. A kedélyeket jelenleg az elnök néhány órája elmondott beszéde borzolja. Szaleh elnök hívei előtt a "megbocsátás péntekének" nevezte a napot, homályban hagyva, hogy a tüntetők közé lövető kormány kér elnézést, vagy az elnök lemondását követelő tömegtől várják el a gesztust.

Szaleh látszólag hatalmas egyetértés közepette mondta el beszédét, mivel a nagymecset melletti tribün elé a saját híveiből szerveztek tömeget. A hírek szerint az elnököt törzse egy része támogatja, de saját nemzetségének többsége már az ellenzékkel szinpatizál, ismertette a helyi viszonyokat forrásunk.

Az elnök hívei főleg azok közül kerülnek ki, akiknek helyzete az uralkodása alatti időkben javult, és így neve egyet jelent az anyagi biztonsággal. Az elnök beszédében azt állította, hogy az 52 halálos áldozatot követelő lövöldözést nem az ő parancsára hajtották végre.

Északról érkezett törzsek és a tüntetések miatt felbőszült lakosok felelősek az 52 halálos áldozatot követelő merényletért, idézte az elnöki magyarázatot a magyar nő. Állítása szerint ezeknek az információknak nem sok hitelt adnak a tüntetők körében, mivel igen jól szervezetten saját információs hálózatuk van.

Béke és Facebook

A tüntetések helyszínén, sátrakban működő hírközpontok hírlevelekben küldik szét a felhívásokat és híreket. Ezen túl aktívan használják a Facebookot és egyéb internetes fórumokat.

Ezeken a csatornákon keresztül oszlatták el az ellenzék egyik tagjának tévés bejelentkezésére keletkezett aggodalmakat is, mesélte.

Az ellenzéki vezető arról beszélt az Al-Dzsazírában: ezen a hétvégén elindulnak az elnöki palota ellen, és még a hálószobájából is kirángatják az elnököt. Forrásunk szerint a harcos kijelentés pánikot keltett, és a tüntetők elhatárolódtak a nyilatkozattól, mivel a többség a békés átmenet híve.

Nincs cenzúra, csak megfélemlítés

Kérdésünkre, hogy a hatalom igyekszik-e cenzúrával nehezíteni a tüntetők helyzetét, forrásunk elmondta: Jemenben sajátos a médiahelyzet. A kormány nem záratta be az ellenzéki lapokat, tévéket, és nem cenzúrázza az internetet sem. A diktatorikus viszonyokat annyiban érezni, hogy az élesebb hangú újságírók közül néhány eltűnik hónapokra, és amikor előkerülnek, többet már nem publikálnak olyan éles hangon.

Az állami tévé ugyanakkor nem közvetíti a tüntetéseket, információkat az Al-Dzsazírából szerezhetnek.

Ha péntek, akkor üres az utca

Jemenben a brutális események ellenére nem állt le az élet. A boltok többnyire nyitva vannak, ellátási nehézségek nincsenek. A csend csak péntekenként nagyobb, ilyenkor várhatóak ugyanis a legdurvább tüntetések. A főváros utcái jelenleg is kihaltak, és kevés bolt van nyitva, ez azonban a hétvégének is köszönhető. Eltűntek ugyanakkor az országból a külföldiek, alig néhány nyugati maradt a fővárosban.

A tüntetések hátteréről kérdezve megtudtuk: az ellenzéki mozgalom motorja a fiatalság, akiket a teljes kilátástalanság és a jövő nélküliség fűt. Jemenben alacsony színvonalú az oktatás, még az egyetemet végzetteknek sincs esélyük külföldön elhelyezkedni. Országon belül pedig csak a korrupt viszonyok közt találnának munkát.

"Az embereknek itt nincs okuk a büszkeségre, a saját történelmüket sem ismerik, nincsenek kilátásaik. Közben mégis itt van a Facebook-generáció, akik aktívan használják a netet, van kitekintésük."

Jemen sorsa csak tőlük függ, egy generációval feljebb, a negyvenesek ugyanis már elvesztették illúzióikat és belesüppedtek a langyos viszonyok közé, összegezte az évtizede az országban élő informátorunk.