Egymillióan menekültek el Elefántcsontpartról

2011.03.27. 18:07
Menekülnek az emberek Abidzsánból, Elefántcsontpart kereskedelmi központjából. A folyamatos utcai harcok és zavargások miatt, közel egymillió ember hagyta el a várost - jelentette az ENSZ menekültügyi szervezete. A politikai krízis négy hónapja tart a nyugat-afrikai országban.

Abidzsánból szó szerint menekülnek az emberek, az elmúlt hónapokban 462 ember vesztette életét a zavargásokban - írja az afriport.hu. A helyiek attól tartanak, hogy a lappangó polgárháború véres csatatérré változtatja városukat.

A zavargások és a politikai krízis kezdete óta Abidzsánban megállt az élet. Az üzletek, boltok és éttermek zárva vannak. A legtöbben busszal vagy gyalog hagyják el a várost. Vannak olyan részei is a településnek, amelyek teljesen kihaltak, mindenki elmenekült. Az utcákon úttorlaszok és ellenőrzőpontok követik egymást alig néhány száz méterenként. Ezeket főleg a tavaly novemberi elnökválasztáson alulmaradt, de a hatalomból távozni nem akaró Laurent Gbagbo fiatal fegyveresei őrzik.

Az ENSZ szerint a legnagyobb veszélyben a nyugat-afrikai országokból érkezett bevándorlók és vendégmunkások vannak, mert a Gbagbo befolyása alatt álló állami televízió lázadóknak kiáltotta ki őket. Az ENSZ adatai szerint a propaganda eredményeként az ország nyugati részében kétszáz bevándorlóval végeztek a vesztes politikus fegyveres támogatói.

Az országban humanitárius válság van, az egészségügyi rendszer összeomlott. A kórházak nem üzemelnek, az orvosok és a nővérek elmenekültek. Gyógyszerekből, kötszerekből és fájdalomcsillapítókból is kifogytak. Az Orvosok Határok Nélkül egészségügyi szervezet munkatársai azt mondták, kint tartózkodásuk alatt több száz embert kezeltek lőtt sérülésekkel. Több százezer ember szorul azonnali élelmiszer vagy gyógyszer segélyre Elefántcsontparton.