Bernát, Felícia
EUR 384,09 Ft
USD 362,79 Ft
8 °C
30 °C

Kevesebb a kivégzés a világon

2011.03.28. 09:35
Megkövezés sem volt 2010-ben, pedig Irán, Pakisztán és Nigéria még mindig kedveli ezt a kivégzési formát. Európában a beloruszoknál volt kivégzés.

Világszerte csökken a kivégzések és halálos ítéletek száma - derül ki az Amnesty International emberi jogi szervezetnek erről a büntetésfajtáról közzétett éves jelentéséből.

Tavaly 527 kivégzés vált ismertté, szemben az egy évvel korábbi 719-cel. Kínában a kivégzettek száma államtitoknak minősül, de szakértők szerint az ázsiai országban jóval több embert végeztek ki, mint a világ összes többi országában együttvéve. Mindenesetre a jelentés a kínai adatokat nem tartalmazza.

Az egy évvel korábbinál néggyel több országban, 23-ban végeztek ki embereket. "Sok országban halálbüntetéssel sújtják a kábítószerrel kapcsolatos és a gazdasági bűncselekményeket, a felnőttek által mindkét fél beleegyezésével létesített szexuális viszony bizonyos eseteit és az istenkáromlást, megsértve ezzel az alapvető emberi jogokat, amelyek csak a legsúlyosabb bűncselekmények esetében teszik lehetővé a halálos büntetést" - állapította meg az Amnesty International.

Kínában például - helyi sajtójelentések szerint - még mindig 55 bűncselekmény sújtható halálos ítélettel annak ellenére, hogy 13-mal csökkentették azok számát, amelyek esetében a büntetés kiszabható.

Észak-Korea vezet

A tavalyi kivégzések közül legalább 252 volt Iránban, minimum 60 Észak-Koreában, legalább 53 Jemenben, 46 az Egyesült Államokban, legalább 27 Szaúd-Arábiában, minimum 18 Líbiában és legalább 17 Szíriában. A számok zöme becsült, mert csak kevés ország tesz közzé hivatalos adatot.

Miután 2009-ben először fordult elő, hogy Európában nem volt kivégzés, tavaly Fehéroroszországban két embernél végrehajtották a halálos büntetést.

Ami a kivégzések módját illeti, az a lefejezéstől az áramütésen, az akasztáson és a méreginjekción át az agyonlövésig terjed.

Pakisztánban 8000-en várnak a kivégzésre

2010-ben legalább 2024 új halálos ítélet született, s az év végén világszerte minimum 17833 volt azoknak a száma, akikre kimondták a halálos ítéletet. Pakisztánban továbbra is mintegy 8000 ilyen ember van annak ellenére, hogy Juszuf Raza Gilani miniszterelnök 2008-ban bejelentette: az összes halálos ítéletet életfogytiglani börtönbüntetésre kell átváltoztatni.

A legtöbb halálos ítéletet, 365-öt Pakisztánban szabták ki, míg Irakban legalább 279-et, Egyiptomban 185-öt és Nigériában legalább 151-et.

A halálos ítéletet eltörlő országok száma azonban a 2001-es 108-ról 139-re emelkedett 2010-ben, miután Gabon is szakított ezzel a büntetésfajtával. Az év végén Dél-Korea, Libanon, Mali és Mongólia is közölte, hogy megfontolja a halálos ítélet eltörlését.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek