Kretschmann történelmet írhat

2011.03.28. 20:13
Winfried Kretschmann
Winfried Kretschmann
A 62 éves Winfried Kretschmann a vasárnapi baden-württembergi választások eredményeként a szövetségi köztársaság történetének első zöld tartományi miniszterelnöke lehet.

A délnyugati tartományban ugyan a konzervatív CDU maradt a legerősebb párt, de ennek ellenére 58 éves kormányzás után kiszorult a hatalomból. Baden-Württembergben a Zöldek és a szociáldemokraták alakíthatnak új kormányt, mégpedig ebben az erősorrendben.

Joschka Fischer egykori  pártja ugyanis Németország gazdaságilag legfejlettebb tartományában a szociáldemokratákénál több szavazatot szerzett. Noha az új kormányfő személyéről még nem született döntés, szakértők csaknem bizonyosnak veszik, hogy egy német tartománynak Kretschmann személyében első ízben zöld kormányfője lesz.

A Kretschmannt ismerők szerint ha már így alakultak a dolgok, a Zöldek a baden-württembergi miniszterelnöki tisztség betöltésére alkalmasabb személyt nem is találhattak volna. A politikus – aki már az 5 évvel ezelőtti választások során is a párt tartományi szervezetét vezette – rendkívül népszerű helyben.

Már csak azért is, mert nem is "tipikus zöld",  erősen vallásos katolikus és igen konzervatívnak számít. Legyen szó akár öltözködéséről, akár viselkedéséről, akár nyilatkozatairól, inkább a konzervatívok szellemiségét idézi fel. Mindez nem jelenti azt, hogy a volt biológia és kémia tanár, aki szívesen foglalkozik a filozófiával, nem lenne kedvelt és elismert saját pártjában. Sőt a krónikák szerint a stuttgarti parlament korábbi  konzervatív kormánypárti soraiban is odafigyeltek akkor, amikor az elmúlt években Kretschmann emelkedett szólásra. Józan érvelését, elvi elkötelezettségét, felkészültségét és nyitottságát még politikai ellenfelei is tisztelték.

DV932252

Winfried Kretschmann a környezetvédelmet zászlajára tűző párt első generációjához tartozott, és pártja küldötteként először 1980-ban lett a stuttgarti parlament ellenzéki képviselője. A 2006-os tartományi választások nyomán egyik szorgalmazója volt a kereszténydemokraták és a Zöldek esetleges koalíciójának,  a konzervatívok néhány vezetője azonban akkor megtorpedózta a rendkívülinek ígérkező politikai házasságot.

Szerény, minden irányú együttműködésre kész politikus, aki azt hirdeti, hogy meg kell hallgatni az embereket. Egyik példaképe a tartomány korábbi neves konzervatív politikusa, Erwin Teufel, akihez hasonlóan vallja, hogy elsősorban  tartományával szemben elkötelezett, azután jön pártja, és végül számít csak saját személye. Elkötelezett híve a környezetvédelemnek, az atomenergiáról való lemondásnak és ellenezte a CDU sok vihart kavart Stuttgart 21 elnevezésű megaprojektjét, a főpályaudvar csillagászati összegeket felemésztő átépítését, ugyanakkor azt vallja, hogy minderről az embereket kell megkérdezni. "Ősrégi" baden-württembergiként ismeri a tartomány minden szegletét, működését, és "hobbija" az oktatás.

Német politikai és gazdasági körökben kíváncsian várják, hogy a Zöldek - immár kormányzati pozícióban – a konzervatívok eddigi hagyományos fellegvárában mire viszik majd. Winfried Kretschmannak mindebben kulcsszerepe lehet, s szakértők szerint személye alkalmas a "történelmi" kísérletre.