Megszólalt a szíriai elnök

2011.03.30. 15:12 Módosítva: 2011.03.30. 15:14

Előzetesen sokat vártak Basár el-Aszad szerdai beszédétől, azonban a szíriai elnök végül nem jelentette be az 1963 óta érvényben lévő rendkívüli állapot felfüggesztését, ehelyett külföldi összeesküvésről és a tüntetők megvezetéséről beszélt.

Aszad először beszélt nyilvánosan mióta két hete kormányellenes tüntetések kezdődtek elsősorban Deraa városában, de több másik településre is átterjedtek, a tiltakozók és a biztonsági erők összecsapásaiban pedig legalább hatvanan életüket vesztették. A beszéd előkészítéseként kedden lemondott a szíriai kormány és országszerte több százan vonultak utcára Aszad mellett tüntetve.

"Szíria egy kívülről érkező nagy összeesküvés célpontja" - jelentette ki Aszad a parlamentben elmondott beszédében. "Az összeesküvés kitervelői azonban a rossz országot választották.” Szerinte a mostani helyzet kipróbálja az ország egységét, de át tudják vészelni a válságot, Szíria legyőzi a terv

Az állami tévében is közvetített beszédet többször is színpadias bekiabálásokkal szakították meg képviselők, akik támogatásukról biztosították az elnököt.

Több forrás is azt állította, hogy Aszad bejelentheti a rendkívüli állapot feloldását, az ellenzék azt várta, hogy helyette hasonlóan kemény terrorellenes intézkedéseket vezethet be. A rendkívüli állapot felfüggesztése végül csak említés szintjén jelent meg, Aszad azt mondta, túlságosan is elhúzódik az erről szóló törvénytervezet kidolgozása.

Kijelentette ugyanakkor, hogy odafigyelnek az emberek követeléseire. „Ha vannak reformerek, akkor támogatni fogjuk őket.” Mint mondta, a káoszt viszont nem támogatják, bár úgy látja, mostanra már normalizálódik a helyzet.

Általánosságban kijelentette, hogy reformokra van szükség Szíriában, az ország vezetőinek meg kell hallaniuk a nép szavát. Mint mondta, már meg is kezdődtek a reformok, amihez szerinte külső nyomásnak nem volt köze. A reformok levezénylésével megbízott új kabinetet várhatóan a hét végén nevezik majd ki.

Szíria eddig a csendes országok közé tartozott, március 15-ére viszont tüntetéseket szerveztek a Facebookon a 48 éve tartó rendkívüli állapot eltörlését, a politikai foglyok szabadon engedését, a korrupció beszüntetését követelve. A 2000-ben apja örökébe lépő Bassár el-Aszad elnök rezsimje kemény választ adott: 35 embert letartóztattak, köztük egy 10 éves fiút, majd két nappal később, a harag napján négy tüntetőt lőttek le a biztonsági erők.

A tüntetések mostani gócpontja Deraa városának mecsetjénél van, ahol hét napig táboroztak a tiltakozók, sátrakat is vertek, és azt mondták, mindaddig ott maradnak, amíg a kormány nem érvényesíti a demokratikus szabadságjogokat. A szír biztonsági erők végül lerohanták a mecsetet, de a vezetés ennek ellenére a rendkívüli állapot feloldásáról beszélt. A szíriai tüntetésekről bővebben itt olvashat>>>