Rádión keresnek tankvezetőket a felkelők

2011.03.30. 17:06

A felkelők szerdán is folyamatosan szorultak vissza Bengázi felé és adták fel az előző hétvégén Kadhafi erőinek visszavonulásával megszerzett városokat. Már a kormányerőké a stratégiai fontosságú Rasz Lanuf olajkikötő, és a felkelők Bregából is Adzsdabíjába, a Bengázi előtti utolsó bástyához menekülnek.

Helyszíni tudósítók szerint egyértelmű, hogy a felkelők fegyverzete sem megfelelő a Kadhafi-csapatok elleni harchoz, de a morállal is gond van, a főként civil milíciákból álló fegyveresek nem mennek bele komolyabb összecsapásokba.

Ahogy néhány napja Kadhafi külügyminiszter-helyettese, most a felkelők egyik ezredese állította, hogy emberei valójában csak taktikai visszavonulást hajtottak végre Rasz Lanufnál. Ezzel szemben elkeseredettségükre utal, hogy a Szabad Líbia Rádióban közzétett felhívásban olyan emberek jelentkezését várjtk, akik tudnak T-55-ös tankot vezetni.

Egyre többen kapcsolódtak be a felkelők esetleges felfegyverzéséről szóló vitába, amelyet még az Egyesült Államok indított, amikor elképzelhetőnek nevezett egy ilyen lépést. Az oroszok mellett a britek és az olaszok sem tartanák jó ötletnek a felkelők felfegyverzését.

A rádióban leadott felhívásból is látszik azonban, hogy messze nem pusztán a fegyverek jelentik a felkelők legnagyobb problémáját. Még ha kapnának is modern fegyvereket és tankokat, nagy többségük akkor sem lenne kiképezve azok megfelelő használatára.

Alapos kiképzésük – már ha egyáltalán valahogyan lehetőség lenne erre – pedig heteket vagy akár hónapokat is igénybe venne, és akkor még mindig ott van a megfelelő taktika alkalmazására képes katonai vezetés hiánya.

A nyugati fronton Kadhafi erői megint nehéztüzérséggel lőtték Miszratát, ahol helyiek szerint a kormányerők tankjai és katonái megpróbálják épületekben elbarikádozni magukat, hogy így kerüljék el a koalíciós erők légicsapásait. Ugyanakkor Kadhafi csapatai feloldották a kikötő blokádját, így már érkezhetnek segélyek a településre, és a sebesülteket is evakuálhatják.

Kis reményt adhat ugyanakkor a nehéz időkben a felkelőknek, hogy Alain Juppé francia külügyminiszter szerint megérkeztek az első hírek a Kadhafi körüli belső kör első dezertálóiról, ami hosszú távon fontos fejlemény is lehet.