Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Váratlanul tűzszünetről beszélnek a felkelők

2011.04.01. 15:50
Bizonyos feltételekkel nem elleneznének egy tűzszünetet a líbiai felkelők, akik keleten visszaszorultak a hadszíntéren, de a Kadhafi-rezsim belső bomlásában még reménykedhetnek. Egy orvos szerint civilek, köztük sok gyerek halt meg a koalíciós erők egyik szerdai légicsapásában, a NATO vizsgálódik.

A keleten visszaszorult líbiai felkelők bejelentették, hogy nincs ellenvetésük a tűzszünet ellen, amennyiben Kadhafi erőit kivonják az ostromlott városokból és a nyugat-líbiai városokban is maximálisan biztosítják a vélemény- és szólásszabadságot.

Miután az ENSZ Bengáziba érkezett különmegbízottjával is tárgyalt, a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsát vezető Musztafa Abdul Dzsalil azt is követelte sajtótájékoztatóján, hogy a kormány vonja vissza a zsoldosokat, egyben fegyvereket kért, ha Kadhafi erői mégsem szüntetnék be a harcot. Arról továbbra sem mondtak le, hogy Kadhafinak és családtagjainak távozniuk kell a hatalomból és Líbiából is.


Brega és Adzsdabíja nagyobb térképen

A tűzszünet megemlítése annak ellenére is váratlan, hogy Kadhafi erői egy hét alatt Brega és Adzsdabíja közé szorították vissza a kormányellenes csapatokat, akik még a koalíciós erők légicsapásai mellett sem tudták felvenni a harcot a jobban képzett és felfegyverzett katonákkal.

A bejelentés így lehet taktikai lépés a felkelőktől, de arra is utalhat, hogy egyelőre akár bele is nyugodnának az ország megosztottságába, és lemondtak arról, hogy eljuthatnak Tripoliig. Az ellenzék abban is reménykedhet, hogy noha a hadszíntéren nem sikerült jelentős sikereket elérniük, de több magas rangú diplomata, köztük a külügyminiszter dezertálása megindítja Kadhafi rezsimének összeomlását.

A dezertáló Musza Kusza volt külügyminiszter mellett Londonba érkezett tárgyalni Kadhafi előtérbe tolt fiának, Szaif al-Iszlámnak az egyik tanácsadója. Részleteket egyelőre nem tudni, de a BBC egyes forrásai szerint elképzelhető, hogy Szaif átmeneti vezetőnek ajánlja magát, míg Kadhafi lemondana hatalmáról.

Péntek délután keleten újabb harcok robbantak ki Bregánál, míg nyugaton Miszrata ágyúzása is újrakezdődött. Már emberi jogi aktivisták és aknaszakértők is megerősítették, hogy Kadhafi erői aknákat telepítettek Adzsdabíja köré, ami egészen új helyzetet teremthet, ha folytatódnak a harcok.

Egy líbiai orvos azt állította a BBC-nek, hogy a koalíciós erők egy szerdai légicsapásukkal hét civilt, köztük gyerekeket is megöltek, huszonöt embert megsebesítettek egy Bregához közeli faluban. A támadás állítólag Kadhafi erőinek konvoját célozta, azonban egy lőszereket szállító teherautót is kilőttek a vadászgépek, a robbanás pedig két közeli lakóházat is romba döntött.

A NATO kivizsgálja az állításokat, hivatalosan nem erősítették meg a hírt. Az orvos azt állította, hogy az áldozatok családja a gyász mellett sem neheztel a koalíciós erőkre, a légicsapások folytatását szeretnék. Kadhafi korábban is azt állította, hogy civil áldozatai is vannak a légicsapásoknak. Ha ez bebizonyosodna, akkor az Arab Liga kihátrálhat a legitimitásának egy részét elvesztő, eredetileg a civilek védelmére indult katonai akció mögül.  • Vennék
  • Bankszámla