Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Fegyverekkel támogatja a líbiai felkelőket Irán és Egyiptom

2011.04.02. 12:20 Módosítva: 2011.04.02. 12:45
Hírszerzői szolgálatok szerint fegyvert és járműveket szállít a két ország a felkelőknek. Egyiptom titokban tartaná a lépést.

A német és más nyugati hírszerző szolgálatok értesülései szerint Irán és Egyiptom járművekkel, illetve fegyverekkel támogatja a Kadhafi-rezsim ellen harcoló líbiai felkelőket - írja friss számában a Focus német magazin.

A fenti szolgálatok az értesülések alapján arra figyelmeztetnek, hogy radikális síiták megpróbálhatnak szerepet vállalni az észak-afrikai konfliktusban. A Maghreb-térség egy szakértője a Focusnak nyilatkozva úgy vélte, egyes államok - például Irán - megkísérelhetik, hogy viszonylag csekély ráfordítás árán növeljék befolyásukat a térségben.

Szaúd-Arábia Iránt vádolja

A Spa hivatalos szaúdi hírügynökségnek egy rijádi szóvivő kijelentette: Irán szándékosan megfeledkezik arról, hogy beavatkozik a térségbeli országok belügyeibe, megsérti függetlenségüket és szuverenitásukat.

Az iráni parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottsága csütörtökön nyilatkozatban követelte, hogy Szaúd-Arábia vonja ki katonáit Bahreinből, s azt vetette Rijád szemére, hogy "a tűzzel játszik" a Perzsa-öbölben.

A szaúdi szóvivő viszont azt állította, hogy Irán felekezeti ellentéteket szít a térségben, s nem tartja tiszteletben a jószomszédi kapcsolatokat. Erre példaként azt hozta fel, hogy Kuvaitban Irán javára kémkedő hálózatot számoltak fel.

Szaúd-Arábia a Perzsa-öböl menti arab államokat tömörítő az Öböl menti Együttműködés Tanácsa (GCC) közös haderejének keretében vezényelt katonákat nemrégiben Bahreinbe, ahol a síita többség az észak-afrikai arab országokban zajló tiltakozó megmozdulások hatására tüntetéssorozatba kezdett, az alkotmányos berendezkedés reformját követeli.

Egyiptom titokban tartaná

A Focus információi szerint Egyiptom fegyvereket szállít a líbiai felkelőknek. Egy amerikai kormányzati tisztviselő a német magazinnak nyilatkozva elmondta: Washington tudtával "néhány napja" kezdődött a fegyverszállítás. A kairói kormány a szállítások titkokban tartását kérte, arra hivatkozva, hogy hivatalosan semleges akar maradni a szomszédos országban zajló konfliktusban. A fegyverszállítmányok elsősorban gyorstüzelő fegyvereket és lőszert tartalmaznak.  • Vennék
  • Hírek