Tömegmészárlás Elefántcsontparton

2011.04.02. 10:40 Módosítva: 2011.04.03. 13:44
Több száz holttestet láttak heverni az utcákon. Hétfő óta több tízezer ember menekült el Elefántcsontpart nyugati részéből.

Legalább nyolcszáz ember halt meg március utolsó hetében egy Elefántcsontpart nyugati részén fekvő városban lezajlott összecsapásokban - közölte szombaton a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

"Információink szerint legalább nyolcszáz áldozata van Duekouéban a helyi közösségen belül kitört erőszaknak - jelentette ki Genfben Dorothea Krimitsas, az ICRC szóvivője. - Kollégáink több száz holttestet láttak heverni az utcákon. Hétfő óta több tízezer ember menekült el a térségből."

A nyugat-afrikai országban tavaly november óta több ezren vesztették életüket, illetve sebesültek meg a vitatott kimenetelű elnökválasztást követő összecsapásokban. Az ICRC és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által közölt adatok szerint csak az ország legnagyobb városát, Abidjant egymillió ember hagyta el. A szomszédos országokba - Ghánába és Libériába - összesen mintegy 130 ezren menekültek a harcok elől.