Nurszultan Nazarbajev nyert

2011.04.03. 20:34 Módosítva: 2011.04.04. 10:27
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok 95,5 százalékával nyerte meg a kazahsztáni elnökválasztást a hivatalban lévő államfő, Nurszultan Nazarbajev.

Biztosra vehető, hogy a huszonegy éve hatalmon lévő Nazarbajev újabb ötéves elnöki mandátumot nyert el a hét végi elnökválasztáson. Az ellenzék bojkottálta a szavazást, de azon a hivatalos közlés szerint így is minden eddigit felülmúló, kilencven százalékos volt a részvétel. "Ez azt mutatja, hogy azok, akik bojkottra hívtak föl, nem tudnak semmit a népről" - mondta Nazarbajev tanácsadója az állami televízióban.

Az elnök mindhárom kihívója Nazarbajev híve volt, a kampányban nyíltan támogatásukról biztosították az államfőt. Egyikük eredménye sem érte el a két százalékot.

A régi-új kazah elnök már az exit poll eredmények ismeretében bejelentette választási győzelmét, és köszönetet mondott választóinak. Azt mondta, a választás "még egyszer bebizonyította az egész világnak, hogy demokratikus a kazah társadalom".

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) - amelynek több száz megfigyelője kísérte figyelemmel a helyszínen az elnökválasztást - hétfő délelőtt teszi közzé megállapításait. A szervezet a szavazás előtt hiányolta az átláthatóságot és a sajtószabadság korlátozását kifogásolta. Kazahsztánban még soha nem tartottak úgy választást, hogy azt nemzetközi megfigyelők szabadnak és függetlennek ítélték volna.

Nazarbajev 1991, a Szovjetunió összeomlása, a független Kazahsztán megalakulása óta van hatalmon, sőt már a nyolcvanas években is miniszterelnöke volt a szocialista kazah tagköztársaságnak, valamint a helyi kommunista párt titkára, majd elnöke volt.