Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Kadhafi két fia rendszerváltást ajánl

2011.04.04. 11:35 Módosítva: 2011.04.04. 12:58
A líbiai felkelők elutasították Moammer Kadhafi líbiai vezető két fiának állítólagos ajánlatát, amely szerint apjuk távozna a hatalomból, hogy megnyissa az utat a demokráciába való átmenet előtt.

Moammer Kadhafi líbiai vezető két fia megoldást javasol a líbiai konfliktus rendezésére, amelynek értelmében apjukat kitennék a hatalomból, hogy megnyissák azt utat egy alkotmányos demokrácia megteremtése előtt, közölte egy diplomata és egy líbiai tisztviselő.

A The New York Times értesülései szerint Kadhafi második legidősebb fia, Szaif al-Iszlám vezényelné az átmenetet.

A Kadhafit támadó ellenzéki erők, valamint az őket támogató Egyesült Államok és az európai hatalmak ugyanakkor a negyven éve hatalmon lévő vezető rendszerének sokkal radikálisabb leváltását sürgetik.

Egyelőre nem világos, hogy a 68 éves Kadhafi mennyire áll ki két fia indítványa mellett, bár egy, a fiaihoz közelálló személy azt mondta, hogy az apa hajlandó elfogadni azt.

A lap szerint a hatalom békés átadására tett indítvány azt mutatja, hogy a Kadhafi kormányzat érzékeli a szövetségesek két hete tartó légicsapásainak szorítását, amelyek komolyan megnyirbálták kormányerőknek a felkelőkkel szembeni technikai fölényét.

"Az Átmeneti Nemzeti Tanács teljes egészében elutasítja ezt az elgondolást" - tudatta szóvivője útján a líbiai felkelők által létrehozott vezető testület. "Kadhafinak és fiainak távozniuk kell, csak ezután kezdődhet bármilyen diplomáciai tárgyalás" - mondta a szóvivő. "Hogyan lehetne úgy tárgyalni, hogy fegyvert szegeznek ránk?" - tette föl a kérdést.  • Vennék
  • Bankszámla