Felőrölik Kadhafi erőit a légicsapások

2011.04.05. 22:09

Kedden sem mozdult el a keleti frontvonal Líbiában, még mindig Bregánál harcoltak Kadhafi erői és a felkelők. A NATO légicsapásokat mért a kormányerőkre a városnál, egy nyolc teherautóból álló konvojból két járművet is kilőttek, a többi visszatért Bregába. A támadásban senki sem halt meg.

A NATO azt is bejelentette, hogy az eddigi koalíciós légicsapások Kadhafi erőinek katonai képességeinek már 30 százalékát megsemmisítették.

A felkelők hátországában közben felkészültek a kormányellenesek első olajszállítmányának indítására. A Bengázitól keletre lévő Tobruk mellől induló olajtankerre több százezer, akár egymillió hordó olajat pakolnak fel.

A célpont feltehetően Katar lesz, amely Franciaország és Olaszország mellett már Líbia hivatalos képviseleteként ismerte el a felkelők bengázi tanácsát, egyben jelezte, hogy megvásárolja a felkelők területéről származó olajat. Az Európai Unióban elfogadott Líbia elleni szankciók nem vonatkoznak az olajexportra, amennyiben abból nem a Kadhafi rezsimnek, vagy az állami olajtársaságnak folyik be a bevétel.

Miután a felkelők hétfőn este elutasították a Kadhafi-fiúk hatalomátadási javaslatát, Kadhafi követe, Abdelati Obeidi Törökországban jelezte, hogy a líbiai vezető nem fog lemondani. Kadhafi másfél hete először személyesen is megjelent hétfőn este Tripoliban, és rezidenciájánál üdvözölte híveit.

Az FBI közben elkezdte kihallgatni az Egyesült Államokban élő líbiaiakat, hogy kiszűrje az esetleg a Kadhafi-rezsim megbízásából érkezett kémeket, vagy terroristákat, írta a Wall Street Journal. Az amerikai terrorelhárítás az Atlanti-óceán mindkét partján igyekszik felfedni a szervezkedéseket, mert amerikai szakértők szerint nagyobb a valószínűsége, hogy líbiai megbízásból egy esetleges merényletet Európában kíséreljenek meg.