Gbagbo már a bunkerban bujkál

2011.04.05. 10:53 Módosítva: 2011.04.05. 21:07
Végkifejletéhez érkezett az elefántcsontparti polgárháború. A tavaly decemberi elnökválasztáson győztes Alassane Ouattara csapatai lassan már az egész országot ellenőrzésük alá vonták, sőt, állításuk szerint már a távozásra nem hajlandó bukott elnök, Laurent Gbagbo abidjani rezidenciájára is behatoltak. Hétfőn az ENSZ békefenntartói is beavatkoztak a harcokba, válaszul arra, hogy Gbagbo csapatai nehéztüzérséggel lőtték az ország legnagyobb városát, Abidjant.

Cikkünket folyamatosan frissítjük

Végóráiba lépett kedden az elefántcsontparti polgárháború. A decemberben megválasztott elnök, Alassane Ouattara csapatai Abidjanban, az ország legjelentősebb városában lerohanták Laurent Gbagbo, a hatalmáról a választási vereség ellenére lemondani nem hajlandó elnök palotáját. Gbagbo családjával és több bizalmasával a palota alatti bunkerban barikádozta el magát.

Gbagbo francia és ENSZ-közvetítéssel már a megadásról tárgyal, saját és családja biztonságának garantálását kérte. Kedd este egy belső használatra szánt ENSZ-dokumentumra hivatkozva a Reuters azt írta, hogy Gbagbo megadta magát, ugyanakkor ezt egy ENSZ-szóvivő és a francia elnöki hivatal is cáfolta. Hozzátették, hogy Gbagbo ugyanakkor késznek mutatkozott a megadásra.

Alain Juppé francia külügyminiszter azt mondta, hogy Gbagbónak írásba kell adnia, hogy átadja a hatalmat Ouattarának, a tárgyalások azonban a helyi ENSZ-képviseletre tartoznak. A La Chaine Info francia csatorna exklúzív interjút készített a bunkerben Gbagbóval, aki arról beszélt, hogy még mindig elnöknek tartja magát, és majd tárgyalni akar riválisával, Ouattarával is.

A mindig naprakész Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki a történések miatt, egyben támogatásáról biztosította az ENSZ-t, hogy mandátumának megfelelően megvédje a civil lakosságot.

A BBC ENSZ-forrásokra hivatkozó jelentése szerint Gbagbót szinte minden tanácsadója és minisztere elhagyta. Vezérkari főnöke, Philippe Mangou az AFP jelentése szerint letette a fegyvert és tűzszünetet kért az ENSZ-től, a szervezet közleménye szerint az országos rendőrfőkapitány és a köztársasági gárda vezetője is a harcok beszüntetésére szólított fel.

Gbagbo külügyminisztere, Alcide Djedje viszotn szinte biztosan dezertált. Az AFP jelentése szerint Djedje maga jelentette be, hogy a francia nagykövet otthonában keresett menedéket. A La Chaine Info francia hírrádió jelentése szerint Gbagbo kormányának egyik "fontos minisztere dezertált és a francia követségen keresett menedéket". Djedje szerint tűzszüneti megállapodást kötöttek, "a háborúnak vége", írja a BBC.

A megválasztott elnök, Ouattara csapatai kedd reggel vették ostrom alá Gbagbo erődjét. A környékről nehézfegyverek és kézifegyverek zaja hallatszik. A kereszttűzben sok civil rekedhetett, hétfőn az ENSZ helikopterei bombázták is Gbagbo csapatait, a hivatalos indoklás szerint a civil lakosság védelmében.

Ouattara csapatainak előretörését jelzi az is, hogy az elefántcsontparti állami tévé, amit eddig Gbagbo hívei ellenőriztek, hétfő este óta nem sugároz. Ouattaráék állítása szerint kedd reggelre elfoglalták a tévé épületét, de ezt a hírt, akár a többit, független források még nem erősítették meg.

Nehéztüzérséggel lövette a várost

A BBC jelentése szerint a legjelentősebb elefántcsontparti város - a főváros, Yamoussoukro méretben és jelentőségben is elmarad Abidjantól - lakói kedden heves ágyútűzre ébredtek, pár órával korábban pedig az ENSZ erők és a francia hadsereg helikopterei bombáztak célpontokat Gbagbo abidjani palotája közelében.

A nemzetközi erők katonai akciója a civil életek megmentését szolgálta, kommentálta a hírt Ban Kimun, az ENSZ főtitkára. Csoj Jung-csin, a világszervezet különmegbízottja szerint ugyanakkor a Gbagbo tüzérségi állásai elleni csapások "elérték céljukat". Mivel mindezt azután közölte, hogy az ENSZ által elnöknek elismert Ouattara csapatai már lerohanták az elnöki palotát, ez némileg ellentmond a főtitkár állításának.

AZ ENSZ Biztonsági Tanácsa már többször távozásra szólította Gbagbót. Az ENSZ Ouattarát ismeri el a tavaly decemberi választások győztesének. De nem csak az ENSZ, hanem ritkán tapasztalt egységben minden érintett szervezet, például az Afrikai Unió (AU) és a nyugat-afrikai országok szervezete, az ECOWAS is Ouattarát támogatja és Gbagbo lemondását követelte. Igaz, Teodoro Obiang Nguema, az AU főtitkára kedden már "indokolatlannak" nevezte a külföldi beavatkozást, de az ECOWAS megerősítette támogatását.

Az ENSZ-erők parancsnoka, Alain Le Roy azzal indokolta a beavatkozást, hogy Gbagbo csapatai az elmúlt napokban egyre intenzívebben, egyre nagyobb kaliberű fegyverekkel, végül már nehéztüzérséggel lőtték Ouattara csapatait, tekintet nélkül arra, hogy ezzel már a város polgári lakosságát veszélyeztetik. Állítása szerint az ENSZ BT határozata világos felhatalmazást ad az ENSZ-alakulatoknak erő bevetésére a lakosság védelmében.

Gbagbo a decemberi választási veresége után nem volt hajlandó távozni a hatalomból, az ország pedig két részre szakadt. A megválasztott elnök, Ouattara hívei az északi országrészt, Gbagbo hadserege a fővárost, Yamoussoukrót, a gazdasági központot, Abidjant, valamint a déli országrészt, vagyis a tengerpartot is ellenőrizték.

Egy hét alatt dűlőre jutottak

Ouattara csapatai egy hete kezdtek nagy offenzívába, melynek eredményeként előbb elfoglalták a fővárost, ahol ünneplő tömegek fogadták. Az igazi áttörést az ország legjelentősebb kakaókikötője, San Pedro elfoglalása jelentette. San Pedro megszerzése katonai és gazdasági szempontból is jelentős eredmény volt, a kikötő ellenőrzésével egyrészt biztosították csapataik utánpótlását, másrészt megszerezték az ellenőrzést az ország fő bevételi forrása, a kakaókereskedelem felett, ezzel gazdasági hátteret is biztosítva felkelésükhöz, egyben elvágták Gbagbo forrásait.

San Pedro és Yamoussoukro eleste után Ouattara csapatai északról és nyugatról átkaroló támadást indíthattak Abidjan ellen. Ezzel azonban nem csak Gbagbo, hanem a legnagyobb elefántcsontparti város többmilliós civil lakosságának a helyzete is válságosra fordult, Abidjanban gyakorlatilag egy hete tart az ostrom. Abidjan polgári lakossága nagy veszélyben van. Az ENSZ humanitárius irodája szerint "a kórházak javarészt nem működnek, nincs oxigénjük. Nem működnek a közszolgáltatások sem. A mentőkre, ha egyáltalán kimennek a sebesültekért, lőnek". A civilek helyzetét csak rontotta, hogy Gbagbo végső kétségbeesésében, a hadseregéből dezertáltak pótlására fanatizált gyerekkatonákat vetett be, akik terrorizálták a polgári lakosságot is.