Gbagbo kitart bunkerében

2011.04.06. 11:25
Elefántcsontpart bukott elnöke már csak egy bunker felett uralkodik, de még mindig nem hajlandó megadni magát. Bár hadserege már letette a fegyvert, ő csak tűzszünetről hajlandó egyeztetni. De legalább viszonylag nyugodt volt az éjszaka Abidjanban.

Laurent Gbagbo nem adja könnyen magát. Bár novemberben vereséget szenvedett az elefántcsontparti elnökválasztáson, nem volt hajlandó elismerni vereségét, most pedig, bár már csak egy bunkert tart ellenőrzése alatt az abidjani elnöki palotában, nem hajlandó megadni magát. A bunkeréből telefonon adott nyilatkozata szerint csak tűzszünetről hajlandó tárgyalni, megadásról, ellenfele, Alassane Ouattara választási győzelmének elismeréséről nem, írja a BBC.

A Hitler-hasonlat annyira adja magát, hogy Ouattara nem is tudott ellenállni. A megválasztott elnök tévéadója, a TCI kedd este a Bukás című, Hitler utolsó napjait bemutató német filmből vetített részleteket.

Gbagbo valóban Hitlerhez hasonlóan kilátástalan helyzetben van. Ouattara csapatai egy hete beszorították Abidjanba, kedden pedig már az elnöki palotát is körbevették, talán részben már el is foglalták. Hadserege letette a fegyvert, miniszterei, tanácsadói elmenekültek, ő maga pár emberével az elnöki palota alatti bunkerban barikádozta el magát.

Ennek ellenére nem veszít elszántságából. A BBC beszámolója szerint az elnök a La Chaine Info LCI) francia hírrádiónak nyilatkozva kimerültnek, de eltökéltnek tűnt, és tagadta, hogy a halálra készülne. "Nem vagyok kamikaze" - mondta.

Gbagbo szóvivője, Ahoua Don Mello kedd délután azt nyilatkozta, Gbagbo az Afrikai Unió ajánlásain alapuló tárgyalásokat folytat. Az AU Ouattarát ismeri el elnöknek, Gbagbo az LCI-nek nyilatkozva mégis tagadta, hogy hatalomátadásra készülne. "Én nyertem a választást, nem mondok le" - közölte.

Akárhogy is, Gbagbo órái meg vannak számlálva. A BBC jelentése szerint az éjszaka viszonylag nyugodtan, összecsapások nélkül telt el. Voltak ugyan szorványos lövöldözések a városban, de most bűnözők, nem hadseregek támadták egymást.

Kérdés persze, hogy a nyugalom meddig tart. Az AFP jelentése szerint szerda délelőtt újra nehézfegyverek hangja hallatszik az elnöki palota környékéről. Ouattara hadseregének egy szóvivője szerint a csapatokat "idegesíti" a cselekmény lassúsága, ezért készek "kirángatni" Gbagbót bunkeréből, hogy átadják Ouattarának.

A novemberi választáson a nemzetközi közösség által elismert eredmények szerint Ouattara 54 százalékot szerzett. Gbagbo újraszámoltatta a szavazatokat, és az általa összeállított bizottság végül úgy találta, 51 százalékkal megnyerte a választást. Mivel Gbagbo már a választás előtt sem ellenőrizte az ország északi részét, azonnal háborús helyzet alakult ki. Ouattara csapatai a múlt héten törtek előre, elfoglalták a fővárost, Yamousoukrót és a legfontosabb kikötőt, San Pedrót, ezzel a kakaókereskedelmet is ellenőrzésük alá vonták.

Pénteken már Abidjant, a legjelentősebb várost is elérték, keddre pedig már az elnöki palotát is ellenőrzésük alá vonták. Gbagbo külügyminisztere a francia követségre menekült, vezérkari főnöke letette a fegyvert. Az elnök mellett már csak testőrei és pár embere tart ki.