Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Újabb robbanástól tartanak a fukusimai erőműben

2011.04.07. 08:03
Miután sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását, az üzemeltető szakembereinek egy újabb feladatnak kellett nekilátniuk szerda éjjel: nitrogént fecskendezni az 1. reaktor konténmenttartályába, egy újabb hidrogénrobbanás megelőzésére.

A fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco egyik tisztségviselője sajtóértekezletén elmondta: kicsi annak a veszélye, hogy az első reaktor körül felgyülemlő hidrogén berobban, de ennek elkerülésére szükség van 6000 köbméter nitrogén befújására, ami hat napig fog tartani. Azt gyanítják ugyanis, hogy a reaktortartály fala megsérült, és azon keresztül hidrogén kerül a konténmentbe, majd ott az oxigénnel együtt robbanásveszélyes koncentrációt érhet el. A nitrogén csökkenti a robbanásveszélyt. Elővigyázatosságból a 2. és 3. reaktornál is elvégzik a nitrogén-befecskendezést.

Eddig már három hidrogénrobbanás történt az erőműben, és a robbanásokkor nagy mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe.

Visszaesett a radioaktív jód szintje a tengerben

Jelentősen csökkent a radioaktív jód szintje a tenger vizében a megsérült japán atomerőmű kettes számú reaktoránál, de még így is 140 ezerszer meghaladja a határértéket, közölte csütörtökön a létesítményt üzemeltető vállalat, a Tepco.

Közlése szerint a hét elején a radioaktív jód mennyisége még 7,5 milliószorosa volt határértéknek a tengervízben azon a helyen, ahol szennyezett víz szivárgott a tengerbe a kettes reaktorának kábelalagútjából. A jelentős csökkenés annak tudható be, hogy a szerda reggel sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását a második reaktor kábelalagútjából.

Radioaktív jód a kínai spenótban

A kínai hatóságok a jód-131-es izotóp igen gyenge nyomait találtak a Kínában termesztett parajban. A szennyeződés a japán fukusimai atomerőmű balesetének következménye, de a hatóságok szerint nem jelent semmilyen veszélyt az egészségre.

A nyomokat Peking térségében, valamint az észak-kínai Tiencsin (Tianjin), valamint a közép-kínai Honan (Henan) tartományokban szabad ég alatt termesztett zöldségben találták – közölte szerda este a kínai egészségügyi minisztérium.

Radioaktív esőtől félnek

A japán császári udvar csütörtökön közölte, hogy az uralkodó, Akihito pénteken a Tokiótól északra fekvő Kazo településen felkeres egy menedékhelyet, ahol 1200 fukusimai lakos talált ideiglenes otthonra. Az evakuáltak egy része Futaba településről való, amely gyakorlatilag teljesen megsemmisült a március 11-éi földrengést követő szökőárban. Az udvar illetékesei szerint a császár és a császárné "mély szomorúságot érez a Japánban történtek miatt, és támogatást kíván nyújtani minden bajba jutott embernek".

Dél-Koreában közben számos iskola maradt zárva csütörtökön, mivel az ország nagy részén esik az eső, és a szülők féltik gyerekeiket, tartva a csapadék sugárszennyezettségétől. A Szöult körülvevő Jongi tartományban több mint 130 általános iskola és óvoda maradt zárva. A tartományi oktatási hivatal "a szülők és a diákok növekvő aggodalma" miatt kérte a tanítás megszakítását vagy korlátozását. Az Észak-Cshungcshong tartomány iskoláiban megtiltották az iskolaépületeken kívüli programokat.

A dél-koreai atombiztonsági hivatal igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, mondván, az esőben található radioaktivitás túl csekély ahhoz, hogy veszélyt jelentsen az egészségre. A Japánhoz közeli Csedzsu-szigeten is csak kis mennyiségű radioaktív jódot- és céziumot tartalmaznak az esőcseppek, ami ugyancsak nem jelent egészségügyi kockázatot.

Közben Nagy-Britannia nagykövetsége Japánban csütörtökön bejelentette, már nem tanácsolja el állampolgárait attól, hogy Tokióba utazzanak. A képviselet azonban továbbra sem ajánlja, hogy felkeressék a fővárostól északkeletre fekvő, földrengés sújtotta területeket, illetve a fukusimai atomerőmű 80 kilométeres körzetét. A követség szerint a fukusimai atomerőműben kialakult helyzet még egy ideig aggodalomra adhat okot, de az ott zajló kármentési munkálatok következtében a kockázatok fokozatosan csökkennek.