Megint a tömegbe lőhettek a szíriai Deraában

2011.04.08. 17:34

Legalább tizenéht tüntetőt megöltek pénteken az elmúlt hetek demonstrációinak központjában, Deraa városban kirobbant összecsapásokban, mondták szemtanúk a BBC-nek.

Az előző hét végén nem szabadultak el az indulatok, de ezúttal a pénteki ima után megint több ezren vonultak utcára a déli városban. Szemtanúk szerint a biztonsági erők tüzet nyitottak a demokrácia mellett tüntető emberekre. A tiltakozók köveket dobálva válaszoltak.

Csak az al-Omari mecset közelében tizenhárom holttestet, és sok sebesültet láttak. A hatóságok szerint ugyanakkor csak a biztonsági erők egyik tagja és egy mentős vesztette életét, viszont sok a sebesült.

Az állami tévé felvételeket mutatott a tüntetésekről, és azt állította, hogy szabotőrök és összeesküvők lőttek a helyi lakosokra és a biztonsági erőkre.

Damaszkuszból is lövések hangjáról számoltak be, a rendőrség könnygázzal oszlatta a tüntetőket. A fővároshoz közeli Duma városában a BBC tudósítója szerint elvágták a mobilhálózatokat és az internetet. Homs-ban is több ezren tiltakoznak.

A kurd többségű északi városokban a tüntetők azt skandálták, hogy "szabadságot is akarunk, nemcsak állampolgárságot". Basár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön ígérte meg, hogy állampolgárságot ad az ország keleti felében élő kurdoknak.

Aszad előző szerdán szólalt meg először a március közepén kezdődött tüntetések kezdete óta. Akkor külföldi összeesküvésről és a tüntetők megvezetéséről beszélt.