A német államfő barátilag szóba hozta a magyar médiatörvényt és a különadókat is

MTI/Index
2011.04.09. 17:01 Módosítva: 2011.04.09. 17:37

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő nagyon szikár közleményénél kicsit bővebben beszélt Christian Wulff német köztársasági elnök az Orbán Viktorral folytatott pénteki megbeszéléséről.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Christian Wulff német köztársasági elnököt az Országházban (fotó: Kovács Tamás)
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Christian Wulff német köztársasági elnököt az Országházban (fotó: Kovács Tamás)

"Természetesen, ahogy barátok közt lenni szokott, bizonyos nyugtalanító dolgokról is beszéltünk a médiatörvénnyel, az adókérdéssel és az alkotmányozási vitával kapcsolatban" - nyilatkozta a dpa hírügynökségnek szombaton Wulff.  Az Arraiolos-csoport budapesti találkozójára érkezett német államfő azzal folytatta: "Kívánom, hogy a konzultációk során nagy gondossággal járjanak el".

A dpa megjegyezi, hogy Magyarországot a vitatott médiatörvény miatt nemzetközi bírálatok érik. A bankokra kivetett különadó mindenekelőtt a külföldi hitelintézeteket bosszantja. Április 18-án pedig a magyar parlament olyan új alkotmányt fogad el, amely a dpa által idézett bírálók nézete szerint Orbán Viktor kétharmados többséggel kormányzó jobboldali nemzeti pártjának, a Fidesznek a hatalmi igényeire lett szabva.

Wulff megemlítette azt is, hogy "mindenekelőtt Magyarország erős európai perspektívájára van szükség. Fontos, hogy Magyarország egy tevékeny Európa-barát szerepet vállaljon." Elvégre a magyar EU- elnökség is "nagyon jól és nagyon sikeresen zajlik". Magyarország és Németország "rendkívüli barátságban és jó kétoldalú viszonyban" áll egymással - hangsúlyozta a német államfő.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője még pénteken egy rövid közleményt adott ki. Eszerint a Wulffot fogadó Orbán Viktor elmondta, hogy "Magyarország nagy tisztelettel tekint Németországra, és minden területen hosszú távú együttműködésre törekszik vele."

A tárgyalófelek méltatták Németország és Magyarország szoros együttműködését az Európa előtt álló kihívások kezelésében - áll a közlemény második mondatában.