Gbagbo erői a háttérben előretörtek

2011.04.09. 12:25 Módosítva: 2011.04.09. 12:48

A bunkerébe beszorított, elnöki hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbóhoz hű erők előretörtek Elefántcsontpart legfontosabb városában, Abidjanban. Az ENSZ békefenntartóit vezető Alain Le Roy szerint Gbagbo csapatai a béketárgyalásokat használták ki, hogy megerősítsék állásaikat a városban.

Francia békefenntartó harckocsi járőrözik
Francia békefenntartó harckocsi járőrözik

A 2010. novemberi elnökválasztás nemzetközileg is elismert győztese, Alassane Ouattara erői bekerítették Gbagbo rezidenciáját Abidjanban. Kedden a biztonsági erők három vezetője is tárgyalásokat kezdett a nemzetközi erőkkel, ezért csillapodtak a harcok.

A nemzetközi közvetítők Gbagbót is próbálták megadásra bírni, eddig sikertelenül. Gbagbo több forrás szerint hajlott arra, hogy

Közben azonban emberei az ENSZ szerint Abidjan két kerülete felett is visszaszerezték az irányítást. Le Roy szerint Gbagbo időhúzása csak trükk volt, hogy emberei rendezzék soraikat.

Ouattara katonája rohan az esőben
Ouattara katonája rohan az esőben

Komolyabb összecsapásokról ugyanakkor annak ellenére sem érkeztek hírek, hogy állítólag már Gbagbo erői ellenőrzik Plateau és Cocody negyedeket. A francia nagykövetség szerint a hatalmához ragaszkodó elnök emberei rálőttek a francia nagykövet rezidenciájára pénteken, de Gbagbóék ezt tagadták.

Gbagbo helyzete a csapatai térnyerése ellenére sem javult, bunkeréből nem menekülhet. Alain Le Roy ugyanakkor jelezte, hogy az ENSZ-nek nincs felhatalmazása arra, hogy bárkit is kiéheztessen, ilyet nem támogatnak, és nem is vesznek részt benne, írja az AFP. A francia hírügynökség szerint korábban Alassane Ouattara több katonája is felvetette, hogy vágják el Gbagbo élelmiszer és vízkészleteit, és így kényszerítsék megadásra.

Kiéheztetnék Gbagbot
Kiéheztetnék Gbagbot

Közben Ouattara kérésére az Európai Unió beleegyezett, hogy enged a fontos kakaóexportőr ország elleni szankciókból. Abidjan és San Pedro kikötői mentesülnek a szankciók alól.