Tüntetőkre támadt a hadsereg Kairóban

2011.04.09. 12:56 Módosítva: 2011.04.09. 12:57
Kairóban a szombat hajnali órákban a hadsereg megrohamozta a Tahrír-téren összegyűlt, gyorsabb demokratikus változást követelő tömeget. Eddig két halottja és legalább tizenöt sebesülje van az akciónak.

300 egyiptomi katona támadt hajnali három órakor gumibottal a kairói tüntetések központjává vált Tahrír-téren létesült ideiglenes sátortáborra. Gépfegyverekkel tüzeltek a levegőbe, több embert elvonszoltak és katonai teherautóra raktak, miközben a tér közepén tiltakozók körbevették és a testükkel védelmezték a hozzájuk csatlakozott katonákat. Sokan a tér körüli mecsetekben kerestek menedéket. A hadsereg az akció kezdete után három órával visszavonult. Eddig két halottja és legalább tizenöt sebesülje van az akciónak.

Péntek óta Kairóban százezren követelik Hoszni Mubarak megbuktatott elnök felelősségre vonását. A megmozdulásokon az országot irányító katonai testületet, a Fegyveres Erők Legfelső Tanácsát és annak elnökét, Huszein Tantavit bíráló jelszavak is elhangzottak. A tüntetéshez a hadsereg több tisztje is csatlakozott, voltak, akik rögtönzött beszédben korrupcióval vádolták a katonai tanácsot.

A katonatisztek a megmozdulás után is a tiltakozókkal maradtak. A szombat hajnali roham előtt a katonai rendőrség többször is megpróbálta őrizetbe venni őket, de a Tahrír-téren lévők ezt nem engedték.