Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Offenzíva indult Adzsdábíja központjában

2011.04.10. 12:18 Módosítva: 2011.04.10. 13:02
A líbiai hadsereg támadást indított vasárnap a felkelők ellen Adzsdábíja központjában. Kadhafi katonái Bengázi felé szeretnének utat törni.

Helyszíni beszámolók szerint a kormányhadsereg tüzérsége erőteljesen lövi a város központi negyedeit, és Adzsdábíja felett sűrű fekete füst gomolyog. Egy felkelő arról számolt be, hogy a katonák a lázadók erős ellenállásába ütköztek. A felkelők szerint négyen közülük elestek a támadásban. Szerintük az adzsdábíai harcokban előző napon, szombaton nyolc kormánykatona és négy lázadó vesztette életét.

000 Nic564051

Kadhafi katonái homokszínű terepjárókkal hatoltak be a városba, és civil ruhás orvlövészek is velük érkeztek. A kormánykatonák, elkerülendő a nyugati koalíció légicsapásait, a felkelőkéhez hasonló terepjárókat használnak a városi harcokban. A lázadók közben teherautókból rakétákkal lövik a sivatagot a város peremkerületeiből, nehogy Kadhafi erői oldalba támadják őket, és körülzárják Adzsdábíját.

000 Nic564054

A Moammer Kadhafihoz hű erők szombaton érték el a város peremét. Adzsdábíja az utolsó nagyváros a Bengázi felé vezető úton, és bevétele esetén Kadhafi katonái számára megnyílik az út a felkelők legfőbb erőssége felé. A jobbára kiképzetlen lázadók a múlt héten megpróbálták újraszervezni soraikat, de nem tudták megtartani az Adzsdábíjától keletre fekvő Brega olajkikötőt.  • Vennék
  • Hírek