Francia katonákat vetnek be Abidjanban

2011.04.11. 14:58 Módosítva: 2011.04.11. 15:11

Közeli bázisukról francia katonák érkeztek Abidjan, a legfontosabb elefántcsontparti város központjába, harci helikoptereik pedig tovább támadták a hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbo rezidenciája körüli területet. A BBC helyszíni tudósítója szerint robbanásokat lehet hallani a belvárosból.

Hétfő reggel francia páncélosok egy nagyobb csoportja hagyta el a francia bázist Abidjanban. Alassane Ouattara egyik szóvivője azt mondta, hogy a megválasztott elnök emberei is csatlakoztak a támadáshoz, amelyet a legnagyobb közös akciónak nevezett a konfliktus kezdete óta.

Az ENSZ és a francia Licorne helikopterei még vasárnap indítottak támadást a rezidencia körüli nehézfegyverzet ellen, amelyet szerintük civilek ellen használtak volna. Gbagbo egyik minisztere azt mondta, hogy a helikopterek részben megsemmisítették a rezidenciát. Az épület alatti bunkerben rejtőző Gbagbónak azonban nem lett baja.

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök egyik szóvivője azt mondta, hogy a francia légicsapások a vérfürdő elkerülését szolgálják, nem Gbagbo megbuktatása a céljuk. A hatalmához ragaszkodó politikus hívei szerint ugyanakkor ez csak ürügy.

Gbagbo továbbra sem hajlandó átadni a hatalmat a megválasztott elnöknek, a nemzetközileg is elismert Alassane Ouattarának. Az előző héten egy időre elcsitultak a harcok, amíg Gbagbo a megadásáról tárgyalt a nemzetközi erők közvetítésével, ugyanakkor az ENSZ szerint ez csak trükk volt, hogy közben csapatai rendezzék soraikat.

Az ENSZ békefenntartóit vezető Alain Le Roy szerint Gbagbo csapatai a béketárgyalásokat használták ki, hogy megerősítsék állásaikat a városban, szombatra két városrész felett is visszaszerezték az irányítást, ezért újabb harcok robbantak ki.