A líbiai felkelők leadták a kívánságlistát

2011.04.12. 21:45

A felkelők bengázi Átmeneti Nemzeti Tanácsa bejelentette, hogy fegyvereket kérnek, listát adtak le azoknak az államoknak, amelyek Líbia hivatalos képviseleteként ismerték el őket. Bár nem neveztek meg konkrétan egy államot sem, eddig Franciaország, Katar és Olaszország ismerte el a bengázi vezetést.

Musza Kusza Katarba megy

Katarba utazik Musza Kusza egykori líbiai külügyminiszter, hogy ott a líbiai összekötőcsoport találkozója előtt a helyi kormánnyal és líbiai hivatalos személyekkel tárgyaljon.

Músza Kúszát, aki a múlt hónapban Nagy-Britanniába menekült az észak-afrikai országból, Kadhafi líbiai vezető belső köreinek jó ismerőjeként hívták meg a tárgyalásra - közölte a brit külügyminisztérium szóvivője. "Músza Kúsza szabad ember, aki akkor érkezik és távozik az Egyesült Királyságból, amikor jónak tartja" - tette hozzá.

A líbiai lázadók küldöttsége is - élén Mahmúd Dzsebríllel, a tanács nemzetközi képviselőjével és ideiglenesen megbízott miniszterelnökével - részt vesz szerdán a líbiai nemzetközi összekötő csoport dohai tanácskozásán. A csoport most tartja első ülését azóta, hogy március végén hivatalosan megalakították. A külügyminiszteri szintű értekezleten mintegy húsz ország vesz részt, az Egyesült Államok képviseletében Hillary Clinton helyett William Burns, politikai ügyekben illetékes államtitkár lesz jelen.

"Azt akarjuk, hogy Washington ismerje el hivatalosan és egyértelműen a tanácsot" - mondta Mahmúd Sammám, a delegáció egyik tagja, aki egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy a Kadhafi-rezsim befagyasztott vagyonát fordítsa a líbiai nép támogatására. Sammám bírálta a NATO-t, mondván, hogy lelassultak a katonai műveletek azóta, hogy az észak-atlanti szövetség március 31-én átvette az ellenőrzést a nemzetközi koalíció hadműveletei fölött. Hozzátette, hogy a lázadók egy rettenetes hadigépezettel állnak szemben, és Kadhafi erői segítséget kapnak "bizonyos arab országok, így Algéria révén".

Az EU valódi tűzszünetet akar

Az EU-országok külügyminiszterei keddi luxembourgi tanácskozásuk záró nyilatkozatában azonnali és valódi tűzszünetet szorgalmaztak Líbiában, újra felszólították Moammer Kadhafit, hogy mondjon le a hatalomról, valamint kinyilvánították az unió készségét arra, hogy az ENSZ felkérésére katonai eszközökkel is biztosított humanitárius műveletet hajtson végre az észak-afrikai országban.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, hogy a külügyi tanácskozáson megbeszélést folytattak a felkelők bengázi tanácsának képviselőivel. Egyikük azt állította, hogy Kadhafi fegyveresei eddig tízezer embert öltek meg, 30 ezret pedig megsebesítettek a harcok során. A tanács szerint nem lehetséges a tűzszünet, ha Kadhafi hatalmon marad.

Az EU-külügyminiszterek felszólították a tripoli rezsimet, hogy haladéktalanul szüntesse be a saját polgárai ellen alkalmazott erőszakot. Emellett jóváhagyták a Líbia elleni szankciók szigorításáról szóló előterjesztést. Huszonhat olyan vállalatot vettek fel a listára, amelyeknek az unióban levő bankszámláit zárolják, és amelyekkel uniós országok cégei nem tarthatnak fenn üzleti kapcsolatot. "De facto olaj- és gázembargót rendeltünk el" - mondta Guido Westerwelle német külügyminiszter.

Az esetleges uniós humanitárius műveletet Ashton már az előző hét végén felajánlotta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, ENSZ-felkérés azonban mindeddig nem érkezett.