Magyarics lehet az új dublini nagykövet

2011.04.12. 17:53

Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) igazgatója lehet Magyarország új írországi nagykövete, tájékoztatott a nagykövetjelöltek keddi bizottsági meghallgatása után Balla Mihály, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Magyarics Tamás kiváló angolszász szakértő, külügyi kutatásokkal foglalkozó régi szakember, mondta a fideszes politikus, miután a külügyi bizottság zárt ülésen hallgatott meg öt jelöltet.

Írországon kívül csere lesz az új-zélandi ügyeket is ellátó ausztrál nagyköveti poszton, továbbá Szingapúrban, ahonnan Somogyi Ferenc korábbi külügyminiszter és washingtoni nagykövet tér haza. Ugyancsak váltás lesz az Európai Unió melletti állandó magyar képviselő helyettesének posztján, valamint az Európa Tanács melletti magyar képviselet élén.

A bizottság mindegyik jelöltet nagy támogatással elfogadta, különösebb ellenvetés egyik párt részéről sem hangzott el. Az új nagykövetek néhány hónapos felkészülés után, feltehetőleg nyár végén, ősz elején foglalhatják el a helyüket.

Magyarics Tamás, a leendő dublini nagykövet - aki korábban nem látott el külföldön diplomáciai szolgálatot - azt mondta, fontosnak tartja, hogy elméleti szakemberek is betölthessenek külügyi posztokat, mert a gyakorlati és az elméleti munka szorosan összefügg. Azt mondta, ideálisnak tekinti az amerikai rendszert, ahol sok kutató megfordul a diplomáciában, és az elméleti szakemberek új szempontokat érvényesíthetnek.

A Magyar Külügyi Intézet vezetője 35 éve foglalkozik az angolszász országokkal, tíz éve az MKI munkatársa, 2010 nyara óta a vezetője. Hangsúlyozta az ír-amerikai "különleges kapcsolat" fontosságát, utalva arra, hogy az Egyesült Államok egyfajta ugródeszkának tekinti Írországot az Európai Unió felé, és a kapcsolatok visszafelé is működnek. Magyarics valószínűleg a nyár végén távozik az MKI-ból, utódáról, akit a külügyminiszter nevez ki, még nincs döntés.