Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Mészárlástól tartanak Miszrátában

2011.04.14. 16:31 Módosítva: 2011.04.14. 18:20
Líbiai lázadók közlése szerint huszonhárom civil vesztette életét a kormányerők Miszráta egyik lakónegyede ellen intézett csütörtök hajnali rakétatámadásában. Válaszul több százan tüntettek a megtámadott városnegyedben.

A felkelők arra figyelmeztettek, hogy mészárlás fenyegeti a várost, ha a NATO nem fokozza a kormányerők elleni csapásait.

A lázadók egyik szóvivője azt mondta, hogy a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű csapatok a jelek szerint szándékosan civileket vesznek célba a hat hete ostromlott nyugat-líbiai nagyvárosban. Közlése szerint a halálos áldozatok többsége nő és gyermek, a támadásnak áldozatul esett három, evakuálásra váró egyiptomi vendégmunkás is.

"Mészárlás fenyeget, ha a NATO nem avatkozik be határozottabban" – mondta a brit hírügynökségnek egy másik, Abdesz-Szalámként bemutatkozó szóvivő.

Az utolsó, még a lázadók kezén lévő nyugat-líbiai városban hetek óta tartanak a súlyos összecsapások, a felkelőket aggasztja, hogy a nyugati hatalmak részéről nem érzékelnek világos stratégiát Kadhafi eltávolítására.

A kormányerők orosz gyártmányú rakétákkal csütörtök hajnalban végrehajtott támadása Miszráta Kaszr Ahmad negyedét érte, amely a város lázadók kezén lévő kikötője közelében fekszik.

"A mártírok vére nem folyik hiába"

Az al-Dzsazíra hírtelevízió jelentése szerint délután a városrész több száz lakosa vonult az utcára, a Kadhafihoz hű csapatok folytonos tüzérségi és orvlövész támadásai ellen tüntetve.

A tiltakozók a Kaszr Ahmad negyed mecsetjénél gyűltek össze, a tömeg azt skandálta, hogy "a mártírok vére nem folyik hiába", közben néhányan a lázadók zászlóját lobogtatták.

A képsorok hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni – tette hozzá a brit hírügynökség.

Nemzetközi segélyszervezetek és jogvédő csoportok arra figyelmeztetnek, hogy Líbia harmadik legnagyobb városában egyre súlyosabb a humanitárius helyzet. Az emberek nem jutnak élelemhez és gyógyszerhez, az aknatámadások és orvlövészek jelentette veszély miatt nem mernek az utcára kimenni, hogy beszerezzék a szükséges dolgokat. A lázadók szerint a helyzet napról napra romlik.

Tripolit bombázták

Közben a NATO repülőgépei a fővárost bombázták, a Reuters tudósítói négy robbanást hallottak.

"Tripoli légicsapások célpontja. Polgári áldozatok vannak" – jelentette az állami Al-Libiya televízió. A város délkeleti részéből füst szállt fel – közölték szemtanúk.

A Tripoli központjában lévő légvédelmi ágyúk tüzet nyitottak a délelőtti és kora délutáni órákban berepülő támadó gépekre.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a külügyminiszterek berlini értekezlete után elmondta: a szövetség mindaddig katonai nyomást gyakorol a Kadhafi-rezsimre, amíg az folytatja a polgári lakosság elleni brutális támadásokat.  • Vennék
  • Bankszámla