Katonai kórházba szállítják Mubarakot

2011.04.15. 18:40

Az egyiptomi főügyész úgy rendelkezett pénteken, hogy katonai kórházba szállítják Hoszni Mubarak volt elnököt, aki február 11-én távozott posztjáról és ez idő szerint a sarm-es-sejki kórházban van előzetes letartóztatás hatálya alatt. A katonai kórházból az exelnököt börtönbe szállítják, amint ezt egészségi állapota lehetővé teszi.

Egy magas rangú rendőrtiszt, aki a volt államfő biztonságának őrzésével van megbízva, azt mondta, Mubarak nincs olyan állapotban, hogy bárhová is elvigyék. A volt elnököt kedden vették fel a Vörös tenger partján lévő Sarm-es-Sejk nemzetközi kórházába, miután kihallgatás közben szívrohamot kapott. A MENA egyiptomi hírügynökség csütörtöki jelentése szerint Mubarak állapota stabil.

Az elnök két fiát - Gamált és Alaát, akiket apjukhoz hasonlóan a rendszer ellen tüntetőkkel szembeni erőszakkal és sikkasztással gyanúsítanak - a kairói Tora börtönében tartják fogva.

Egyiptomi lapok szerint Mubarakot, akit a tüntetések erőszakos elfojtása miatt tartóztattak le, akár fel is akaszthatják, ha bűnösnek találják. Habíb al-Adli, a volt elnök - letartóztatásban lévő - belügyminisztere azt vallotta, hogy Mubarak rendelkezett az erőszak alkalmazásáról a tüntetőkkel szemben.