Menekítik a külföldieket Miszratából

2011.04.15. 07:08
Közös cikkben követelte Kadhafi távozását David Cameron brit miniszterelnök, illetve Nicolas Sarkozy francia és Barack Obama amerikai elnök. Szerintük béke csak Kadhafi távozásával képzelhető el. Mindeközben megérkezett az első segélyszállítmány Miszratába, ahonnan megpróbálnak kimenekíteni 800, az ostromlott városban rekedt külföldit is.

400 tonna gyógyszerrel és élelmiszerrel a fedélzetén kötött ki a líbiai Miszratában a Nemzetközi Migrációs Szervezet hajója, amivel 800, a hetek óta ostromlott városban rekedt külföldit menekít majd ki. A líbiai felkelők kezén lévő legnagyobb nyugat-líbiai városban 8300 külföldi vendégmunkás rekedt az ostrom kezdetekor.

Bár a hajó ki tudott kötni, azt nem tudni, hogy ilyen körülmények között mikor kezdődhet meg a szállítmány kipakolása, majd az utasok kiválasztása és felszállása.

Jemini Pandya, a Nemzetközi Migrációs Szervezet genfi szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy ez a művelet létfontosságú, mert emberi életek forognak kockán. Azonban nem tudnak mindenkit elszállítani, így a hajóval érkező segélymunkások feladata lesz eldönteni, hogy ki juthat fel a fedélzetre. A helyzetet súlyosbítja, hogy a szervezetnek csak két mentőjáratra futja a költségvetéséből.

Nem oldódott meg a patthelyzet

Líbiában amúgy nem változott a hetek óta tartó patthelyzet. Az ország keleti felét uraló felkelők szervezetlen, kiképzetlen alakulatai továbbra sem tudnak áttörést elérni, annak ellenére sem, hogy a szövetségesek, majd a NATO légicsapásai jelentősen meggyengítették a kormányhadsereget.

Politikai fronton sem történt áttörés. A NATO külügyminisztereinek csütörtöki találkozóján nem fogalmazódott meg új követelés, Nagy-Britannia és Franciaország ugyanakkor újra világossá tették, hogy Moamer el-Kadhafival az élén elképzelhetetlen Líbia jövője. Sarkozy francia elnök és Cameron brit miniszterelnök Barack Obama amerikai elnökkel közösen jegyzett cikket jelentetett meg a Times pénteki számában. Állításuk szerint a líbiai nép, "elrettentő szörnyűségeket" kénytelen elszenvedni Kadhafitól. Azsdabíja civil lakosságát rakétákkal lőtte a rezsim hadserege, Miszrata pedig "középkori ostromot" él át.

Kadhafi nélkül lehet csak béke

"Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973-as számú határozata alapján megbízatásunk és kötelességünk a civilek védelme, és most ennek teszünk eleget". A határozat nem intézkedik Kadhafi erővel történő elmozdításáról, ám "lehetetlen elképzelni" Líbia jövőjét Kadhafival a hatalomban, írta cikkében a három vezető.

Cameron, Sarkozy és Obama szerint "elképzelhetetlen, hogy olyasvalaki, aki megpróbálja lemészárolni saját népét, szerephez jusson a jövőbeni kormányzatban". Ha a világ elfogadna egy ilyen megoldást, a városok bátor polgárai, akik kitartanak az őket célba vevő kegyetlen erőkkel szemben, rettenetes bosszúval lennének kénytelenek szembesülni, és ez "lelkiismeretlen elárulásukat" jelentené, írták.

Az írás szerint kínálkozik út az olyan békéhez, amely új reménységet jelent Líbia népének: ez a Kadhafi nélküli jövő, amelyben fennmarad Líbia integritása és szuverenitása, helyreáll gazdasága, valamint a nép jóléte és biztonsága.