Előrenyomultak Kadhafi csapatai

2011.04.17. 16:32
A líbiai kormányerők nehéztüzérsége Adzsdábíja nyugati bejáratát lőtte vasárnap, ami miatt a felkelők kénytelen voltak visszahúzódni a város keleti felébe. Közben folytatódik Miszráta ostroma, és ennek szombat óta legalább 12 halálos áldozata van.

Az a tény, hogy Moammer Kadhafi hívei tüzérségi fegyvereikkel elérik Adzsdábíja nyugati szélét, azt jelenti, hogy egy nap alatt körülbelül 20 kilométert törtek előre keleti irányba. Egyelőre szertefoszlani látszik a felkelők abbéli reménye, hogy tartósan nyugat felé tudnak haladni, és hogy ki tudják mozdítani a holtpontról a háborút.

Szombaton a város és a tőle 80 kilométerre nyugatra lévő Brega között folytak a harcok. A felkelőknek az elmúlt napokban - a NATO légitámadásainak köszönhetően - sikerült előrenyomulniuk a stratégiai fontosságú Bregáig. Ez a város már legalább fél tucatszor cserélt gazdát, amióta kirobbantak a harcok az országban.

Az adzsdábíjai kórház vezetőinek közlése szerint a két város közötti szombati harcokban a kormányerők rakétatámadásai nyolc ember halálát és 27 megsebesülését okozták.

A városban maradt néhány száz lakos is elmenekült az ostrom hatására - jelentette a helyszínről egy tudósító, aki szerint míg a civilek kifelé mennek a városból, a felkelők fegyverekkel megrakott több tucatnyi teherautója befelé tart oda keleti irányból. A tudósító ezenkívül látta, amint a felkelők harckocsi-aknákat helyeznek el a város északkeleti bejáratánál.

A kormányerők tüzérségi fegyverekkel szombaton és vasárnap délelőtt is lőtték a felkelők kezén lévő, Tripolitól 120 kilométerre keletre fekvő Miszrátát. Kórházi források szombat este hat halálos és 31 sebesült áldozatról számoltak be, a felkelők egyik szóvivője pedig közölte az al-Dzsazíra arab televízióval, hogy a vasárnapi kora reggeli ostrom újabb hat ember életét követelte, legalább 47-en pedig megsebesültek.

A kormányhadsereg ostromgyűrűje következtében mát több hete nincs kapcsolat a város és a külvilág között. Feltételezések szerint több száz civil halt meg eddig Miszrátában.

A felkelők azt állítják, hogy az éjszaka sikeresen támadták a kormányerők pozícióit, és bekerítették vagy meghátrálásra kényszerítették a város főutcája mentén fedezékből tüzelő katonákat.