Jól bírja Mubarak szíve, de kórházban marad

2011.04.17. 12:20
A 82 éves egyiptomi exelnök kedden lett rosszul miután őrizetbe vették és kihallgatták. Szívrohamra gyanakodtak, de már jobban van.

Az artériás vérnyomás gyors csökkenése idézett elő rosszullétet Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnöknél a hét elején, de a kórházban végzett vizsgálatok szerint Mubarak szíve normálisan működik, egészségi állapota stabil, jelentette a MENA egyiptomi hírügynökség vasárnap egy egészségügyi forrásra hivatkozva.

A volt elnököt kedden vették fel a Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk nemzetközi kórházába, miután rosszul lett egy kihallgatás után. Először mindenki azt gyanította, hogy szívrohamot kapott a 82 éves politikus.

A kórházban végzett ultrahangos vizsgálat kimutatta, hogy a szívizom 73 százalékos teljesítménnyel működik, ami azt jelenti, hogy a volt elnök állapota stabil, derül ki a MENA jelentéséből.

Mubarakot, illetve két fiát, Gamált és Alaát szerdán helyezték 15 napos előzetes letartóztatásba korrupció és hatalommal való visszaélés vádjával. A hetekig tartó és egyre népesebb utcai tüntetések nyomán a közel harminc éve hatalmon lévő Mubarak február 11-én mondott le posztjáról, s Kairóból sarm-es-sejki rezidenciájára vonult vissza.

A pénteki hivatalos sajtó szerint a volt elnököt, akit a tüntetések erőszakos elfojtása miatt tartóztattak le, akár fel is akaszthatják, ha bűnösnek találják. Habíb al-Adli, a volt elnök - letartóztatásban lévő - belügyminisztere azt vallotta, hogy Mubarak rendelte el az erőszak alkalmazását a tüntetőkkel szemben.

Abdel-Megíd Mahmúd egyiptomi főügyész pénteken úgy rendelkezett, hogy szállítsák át katonai kórházba Hoszni Mubarakot, majd onnan börtönbe, mihelyt ezt egészségi állapota lehetővé teszi.

Az elnök két fiát, Gamalt és Alaa-t, a kairói Tora börtönben tartják fogva szerda óta. A New York Times riportja szerint a két gazdag üzletembert teljesen letaglózta, hogy rács mögé kerültek, Gamal például rosszul alszik, alig eszik valamit, rengeteget fogyott. A börtön egyébként ötcsillagosnak számít az egyiptomi büntetés-végrehajtási intézmények közt, főként magas társadalmi státuszú, gazdag elítéltek kerülnek ide.