Ezer halott is lehet Miszrátában

2011.04.18. 10:17
A líbiai Miszrátában a harcoknak február végi kezdetük óta mintegy ezer halálos és háromezer sebesült áldozatuk van. Erről egy helyi civilszervezeti alkalmazott és a felkelők egyik aktivistája számolt be kórházi forrásokra hivatkozva.

A halálos áldozatok nyolcvan százaléka polgári lakos – idézték az aktivisták Hálid Abu Falgha kórházigazgató jelentését. A kórházban hatvan betegágy van, amelyeket folyamatosan elfoglalnak a sebesültek. Vasárnap tizenhét ember halt meg, hetvenegy pedig megsebesült a kormányerők ostromában.

Az orvos-igazgató szerint a múlt hét óta észlelnek olyan súlyos sérüléseket az áldozatokon, amelyeket kazettás bombák okoztak.

A líbiai lázadók és a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet a hét végén azzal vádolta meg a Moammer Kadhafihoz hű erőket, hogy kazettás bombákat vetettek be Miszrátában, amivel súlyos veszélybe sodorták a civil lakosságot. A HRW közleménye szerint legalább három ilyen bomba robbant fel az egyik lakónegyed felett, egy kilométerre az ellenséges felek közötti arcvonaltól.

A kazettás bombák jóval veszélyesebbek a polgári lakosságra nézve, mint a hagyományosak. Egyrészt az altöltetek szétszóródásuk miatt olyan területeken is pusztíthatnak, amelyeket a támadók nem feltétlenül vettek célba, másrészt nem mindig robbannak fel. Az ezekkel támadott területeket hosszú évekig úgy kell tekinteni, mint az aknamezőket, mert a fel nem robbant résztöltetek legnagyobb része érintésre robban.