Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Rekordszámú kínai tanul külföldön

2011.04.18. 16:44 Módosítva: 2011-04-18 16:54:43
A világon a legnagyobb külföldön tanuló közösség a kínaiaké. A kínai diákok legtöbbjének nincs szüksége ösztöndíjra, és diploma után hazamennek. Néhány egyetemen olyan arányú a kínaiak jelentkezése, hogy limitálni kellett a számukat.

1,27 millió kínai diák jár jelenleg külföldi egyetemre, számolt be a BBC. Csak 2010-ben 284 ezren iratkoztak be valemilyen Kínán kívüli képzésre. Kínai illetékesek arról számoltak be, hogy országuknak van a világon a legtöbb, külföldön tanuló diákja. A középosztály rétegének szélesedését jelzi, hogy a tanulók 93 százaléka nem ösztöndíjjal tanul. A diákok legtöbbje saját forrásból finanszírozza tanulmányait.

A legnépszerűbbek az angol nyelvű országok. Az Egyesült Államok és Nagy Britannia mellett még Kanada és Ausztrália egyetemei közkedveltek.

Néhány egyetemen olyan arányú a kínaiak jelentkezése, hogy limitálni kellett a számukat. A kínaiak jelentkezése ugyanakkor jól is jön a pénzügyi válság miatt meggyengült egyetemeknek. A 2009-2010-es évben a Cambridge-ben 1000 kínai kezdte meg tanulmányait. A legnépszerűbbek a mérnöki szakok, matematika, nemzetközi kapcsolatok, a pénzügyek és a közgazdaságtan.

Az utóbbi 30 évben 630 ezer külföldön végzett kínai tért vissza hazájába. Ötödük tavaly költözött haza. A külföldön végzett diákok közül sokan a kutatás és fejlesztés területén helyezkednek el, amelyek kulcsfontosságúak Kína gazdasági pozíciójának további erősítésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?