Új miniszterelnököt akarnak a japánok

2011.04.18. 11:59
Elégedetlenek a krízisre adott kormányzati válaszokkal a japánok, akik már nem bíznak a miniszterelnökben. A japán gazdaság a vártnál nehezebben fog talpra állni.

A japánok szerint csak egy új miniszterelnök képes megbirkózni az országot sújtó katasztrófával. Az ország lakói egy közvélemény-kutatásra adott válaszok alapján úgy vélik, a jelenlegi kormány nem kezelte megfelelően a földrengés, cunami és a nukleáris katasztrófa okozta problémákat.

A vártnál mélyebb problémák

A hírek szerint a fukusimai erőmű március 11-e óta tartó radioaktív sugárzását talán csak az év végére sikerül megszüntetni. A létesítményért felelős cég, a TEPCO úgy vélte, minimum hat-kilenc hónap kell a helyzet rendezéséhez. A teljes helyreállításhoz pedig még ennél is több kell.

Megkezdődött ugyanakkor a cunami által érintett partszakasz helyreállítása. A feladat hatalmas, csak a cunami és a földrengés 300 milliárd dollárnyi kárt okozott, amely a világ legdrágább természeti katasztrófája, írta a Reuters. Az áldozatok száma hivatalosan is elérte a 13 ezret.

Elégedetlenek

A Nikkei című üzleti lap által megkérdezettek 70 százaléka szerint a miniszterelnöknek mennie kell. A válaszolók elégedetlenek voltak a kormány nukleáris krízisre adott válaszaival, írta a Reuters. A szakértők szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a miniszterelnök a közeljövőben lemondana.

Naoto Kan pártja súlyos vereséget szenvedett a múlt hétvégén rendezett önkormányzati választásokon, hetven helyet vesztve.

Az országot sújtó válság ugyanakkor mélyebb lehet, mint gondolták. Az elektromos áramellátás kiesése miatt a gyárak képtelenek teljes kapacitással működni. A vasárnap Tokióba látogató Hillary Clinton kérte Japánt, hogy maradjon aktív a nemzetközi színtéren. Az Egyesült Államok néhány ezer katonával, repülőkkel és hajókkal támogatja a helyreállítási munkákat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport