Tízezrek menekülnek a nigériai harcok elől

2011.04.19. 14:24

Már hat államban, tizenhatezer embernek kellett elhagynia otthonát Nigéria északi részén a szombati elnökválasztás után kirobbant zavargások miatt, állította a BBC-nek a Vöröskereszt. Az erőszak elől menekülő lakosok közül többen a biztonság kedvéért rendőrőrsökre behúzódva töltötték el az éjszakát.

A délről származó Goodluck Jonathan elnök a szavazatok 57 százalékát szerezte meg, ezzel már az első körben biztosította újraválasztását. Bár a külföldi megfigyelők is viszonylag - nigériai mércével mérve - tiszta választásról beszéltek, de Jonathan több helyen 90 százalékhoz közeli eredménnyel nyert, ezért sokan választási csalást gyanítanak. Az utcára vonuló tömeg templomokat is felgyújtott.

Az újraválasztott elnök az erőszak beszüntetésére szólított fel, és kijárási tilalmat rendelt el éjszakára. Legnagyobb riválisa, az északról származó Muhammadu Buhari tábornok szintén szomorúnak nevezte a történteket. Buhari sietett hangsúlyozni, hogy az erőszakhoz nincs közük támogatóinak. "Ez nem etnikai, vallási vagy törzsi ügy" - hangsúlyozta, és bűncselekménynek nevezte a gyújtogatásokat.

A hétfői összecsapásokban a Vöröskereszt önkéntesei szerint legalább 368-an megsebesültek, és a kadunai tévécsatornák szerint Jonathan alelnökének, Namadi Sambónak a házát felgyújtották.

Még kedd reggel is lövéseket lehetett hallani a városban, a fiatalok a település több pontján barikádokat emeltek. A legnagyobb északi városban, Kanóban a rendőrök és a katonák ellenőrző pontokat állítottak fel, és az utcákon járőröznek.