Nem találta nyomát a tábornoki káromkodásnak a Pentagon

2011.04.20. 06:44
A Pentagon szerint megalapozatlanok voltak a Rolling Stone magazin McChrystal tábornokkal kapcsolatos állításai

A Pentagon szerint nincs elég bizonyítéka a Rolling Stone magazinnak ahhoz, hogy alátámassza Stanley McChrystal tábornokról publikált állításait. A lap azt írta, hogy az Afganisztánban harcoló amerikai és NATO-erők leváltott parancsnoka becsmérelte a washingtoni vezetést és megsértette a katonai vezetésre vonatkozó előírásokat.

McChrystal tábornokot Barack Obama elnök visszahívta, miután a Rolling Stone egy 2010-es riportjában az állította, hogy a parancsnok és környezete bíráló megjegyzésekkel illette őt és Joe Biden alelnököt.

Az amerikai védelmi minisztérium főellenőrének hétfőn kibocsátott feljegyzése szerint nem találtak elégséges bizonyítékot arra, hogy a tábornok és környezete megsértette volna a katonai vezetés viselkedésére vonatkozó előírásokat, s hogy nem minden úgy történt, ahogy az a cikkeben szerepelt. Egyes esetekben a cikk állításaival kapcsolatban nem sikerült tanúkat felkutatni, másokban viszont megállapítást nyert, hogy egyes kijelentések elhangzottak ugyan, de nem a magazin által leírt szövegkörnyezetben.

A Rolling Stone weboldalán reagált a feljegyzésre: a Pentagon egyetlen hiteles és nevesített forrással sem tudta cáfolni a cikkben leírt tényeket. A magazin szerint az állítások megfelelnek a valóságnak. A lap azt írta, hogy a védelmi minisztérium azért nem talált nyilatkozókat, mert azok féltették a karrierjüket. A Rolling Stone emlékeztetett rá, hogy a cikk után Stanely McChrystal bocsánatot kért.

A Fehér Ház a múlt héten bejelentette, hogy McChrystal tábornokot visszahívták az állami szolgálatba, és egy, a katonacsaládok támogatására létrehozott tanácsadói testület vezetőjévé nevezték ki. A projektben fontos szerepet tölt be a first lady, Michelle Obama és az alelnök felesége, Jill Biden is. A részben rehabilitált tábornok a múlt héten már részt is vett egy fehér házi nyilvános eseményen.  • Hírek
  • Bankszámla