Megöltek két neves fotóriportert Líbiában

2011.04.20. 20:50 Módosítva: 2011.04.21. 08:27

Szerdán meghalt Tim Hetherington brit fotós és dokumentumfilmes és Chris Hondros amerikai fotóriporter, miközben a líbiai Miszratában készítettek képeket. Csoportjukat a Tripoli úton érte aknagránát-találat, miközben egy falnál kerestek menedéket.

Tim Hetherington órákkal a halála előtt
Tim Hetherington órákkal a halála előtt

A sérülteket kórházba szállították, de Hetherington nem sokkal odaérkezése után meghalt, és valamivel később a Getty fotóügynökségnek dolgozó Hondros is belehalt súlyos fejsérüléseibe.

A szerda délutáni támadásban rajtuk kívül két másik fotórpirter - a brit Guy Martin és az amerikai  Michael Christopher Brown - is megsérült a repeszektől.

Neves fotóroporterek voltak

A Vanity Fair-nek is dolgozó Hetherington 40 éves volt. Idén Oscar-díjra jelölték Restrepo című dokumentumfilmjéért, ami az afganisztáni háborúról szól, és amelynek társrendezője volt. 2007-ben World Press Photo-díjat kapott az amerikai katonák afganisztáni munkájáról készített fotósorozatáért.

Tim Hetherington, 2007-es World Press Photo-győztes képe
Tim Hetherington, 2007-es World Press Photo-győztes képe

Hetherington szabadúszóként dolgozott Líbiában, halála előtti nap érkezett a közel egy hónapja ostromlott líbiai városba. Utolsó Twitter üzenetében arról írt, hogy a várost erősen lövik Kadhafi katonái, és nyoma sincs a NATO beavatkozásának.

Chris Hondros
Chris Hondros

A főként háborús övezetekben - például Afganisztánban, Koszovóban, Angolában, Irakban és most Líbiában - dolgozó Chris Hondros számos rangos díjat gyűjtött be munkáival, díjazták képeit többek között a World Press Photo-n, megkapta a Robert Capa-aranymedált. Az iraki háborúról készült sorozata mellett libériai képei tették igazán ismertté, ez utóbbiakért még Pulitzer-díjra is felterjeszették a 41 éves New York-i fotóst. Hondros néhány utolsó képe a miszrátai harcokról itt megtekinthető.

Miszratában ezen a héten már legalább 30 ember halt meg, a körbevett és rendszeresen lőtt városban alig maradtak tartalékok, nincs víz és nincs áram. A városban még harcoló felkelők folyamatosan fegyvert és egyéb segítséget kérnek.

Chris Hondros, egy képe libériai fotói közül
Chris Hondros, egy képe libériai fotói közül