Aladár, Álmos
0 °C
11 °C

Megöltek két neves fotóriportert Líbiában

2011.04.20. 20:50 Módosítva: 2011-04-21 08:27:23

Szerdán meghalt Tim Hetherington brit fotós és dokumentumfilmes és Chris Hondros amerikai fotóriporter, miközben a líbiai Miszratában készítettek képeket. Csoportjukat a Tripoli úton érte aknagránát-találat, miközben egy falnál kerestek menedéket.

Tim Hetherington órákkal a halála előtt
Tim Hetherington órákkal a halála előtt

A sérülteket kórházba szállították, de Hetherington nem sokkal odaérkezése után meghalt, és valamivel később a Getty fotóügynökségnek dolgozó Hondros is belehalt súlyos fejsérüléseibe.

A szerda délutáni támadásban rajtuk kívül két másik fotórpirter - a brit Guy Martin és az amerikai  Michael Christopher Brown - is megsérült a repeszektől.

Neves fotóroporterek voltak

A Vanity Fair-nek is dolgozó Hetherington 40 éves volt. Idén Oscar-díjra jelölték Restrepo című dokumentumfilmjéért, ami az afganisztáni háborúról szól, és amelynek társrendezője volt. 2007-ben World Press Photo-díjat kapott az amerikai katonák afganisztáni munkájáról készített fotósorozatáért.

Tim Hetherington, 2007-es World Press Photo-győztes képe
Tim Hetherington, 2007-es World Press Photo-győztes képe

Hetherington szabadúszóként dolgozott Líbiában, halála előtti nap érkezett a közel egy hónapja ostromlott líbiai városba. Utolsó Twitter üzenetében arról írt, hogy a várost erősen lövik Kadhafi katonái, és nyoma sincs a NATO beavatkozásának.

Chris Hondros
Chris Hondros

A főként háborús övezetekben - például Afganisztánban, Koszovóban, Angolában, Irakban és most Líbiában - dolgozó Chris Hondros számos rangos díjat gyűjtött be munkáival, díjazták képeit többek között a World Press Photo-n, megkapta a Robert Capa-aranymedált. Az iraki háborúról készült sorozata mellett libériai képei tették igazán ismertté, ez utóbbiakért még Pulitzer-díjra is felterjeszették a 41 éves New York-i fotóst. Hondros néhány utolsó képe a miszrátai harcokról itt megtekinthető.

Miszratában ezen a héten már legalább 30 ember halt meg, a körbevett és rendszeresen lőtt városban alig maradtak tartalékok, nincs víz és nincs áram. A városban még harcoló felkelők folyamatosan fegyvert és egyéb segítséget kérnek.

Chris Hondros, egy képe libériai fotói közül
Chris Hondros, egy képe libériai fotói közül

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!