Kazettás bombákat vethettek be Miszrátánál

2011.04.21. 20:26

Kadhafi líbiai vezető erői folytatták "bűnös támadásaikat" és egyes jelentések szerint kazettás bombákat vetettek be a polgári lakosság ellen Miszrátánál - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

A kazettás bombák alkalmazásáról származó értesülések az ENSZ emberjogi főbiztosától, Navi Pillaytól és a Human Rights Watch civil szervezettől érkeztek. A Pentagon egyelőre nem reagált Clinton kijelentésére. Néhány nappal ezelőtt Hálid Abu Falgha kórházigazgató jelentésére hivatkozva jelentek meg hasonló hírek.

Clinton azután nyilatkozott így egy sajtóértekezleten, miután fogadta Uri Rosenthal holland külügyminisztert. A két diplomáciai vezető egyetértett abban, hogy a Kadhafi-rezsim elvesztette legitimitását, és az ezredesnek mielőbb távoznia kell a hatalomból.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy mind a nyilvánosság előtt, mind pedig bizalmas jellegű tárgyalásain türelmet kért a líbiai légtérzár eredményességével kapcsolatban, emlékeztetve rá, hogy 1999-ben Szerbia NATO-bombázása 78 napig tartott.

Clinton egy nappal azután, hogy két nyugati újságíró életét vesztette Miszrátánál, felszólította a líbiai vezetést, hogy azonnal bocsássa szabadon az összes általa fogva tartott amerikai állampolgárt, közöttük a "legkevesebb" két újságírót is. A miniszter elmagyarázta: azért használta a "legkevesebb" kifejezést, mert Washingtonnak nincsenek pontos értesülései arról, pontosan hány újságírót bántalmaztak vagy tartanak foga a líbiai hatóságok.

A kazettás bomba nagy számú kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről történő leoldás után, még a levegőben, ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Különösen pusztító erejük miatt kezdeményezték a kazettás lőszerek betiltását, az erről szóló 2008-as egyezményhez több mint száz ország csatlakozott.