Tomislav Nikolić ötödnapja nem eszik, se sokat, se keveset

2011.04.21. 14:43 Módosítva: 2011.04.21. 14:46
Aggasztónak minősítették az orvosok Tomislav Nikolić szerb ellenzéki vezér állapotát. A politikus öt napig sem élelmet, sem vizet nem vett magához. A szerb sajtó szerint a politikus csütörtökön már nem utasította el a folyadékot, de közölte: folytatja az éhségsztrájkot.

A szerb parlament legnagyobb támogatottságú pártjának, a Szerb Haladó Pártnak (SNS) az elnöke előre hozott választások kiírását akarja elérni akciójával.

Az 59 éves politikus kedd óta kórházban van, infúziót kap, de továbbra is elutasítja a kényszertáplálást. Aleksandar Vučić, az SNS alelnöke elmondta a B92 független belgrádi rádiónak, a pártvezetés arról győzködte a pártelnököt, hogy legalább folyadékot vegyen magához.

000 Par6217675

Az éhségsztrájk beszüntetésére szólította föl Nikolićot Irinej pátriárka, a szerb ortodox egyház vezetője is.

Boris Tadić szerb elnök, a legerősebb kormánypárt, a Demokrata Párt (DS) vezetője vasárnap megismételte: addig nem lehet szó a 2012-ben esedékes parlamenti választások kiírásáról, amíg Szerbia el nem nyeri az EU-tagjelölti státust. A kormánypártok szerint ez 2011 végéig megtörténik, és 2012 januárjában meg lehet tartani a választásokat. Tadić azzal érvel, hogy a választások kiírásával Szerbia hónapokat késne azokkal a reformokkal, amelyeket a tagjelölti státus megszerzése érdekében kell véghezvinni.

A Danas című belgrádi napilap értesülése szerint az Európai Bizottság jelezte az ellenzéknek és a kormánynak is, hogy nincs helyük előre hozott választásoknak.

Az SNS hétfő óta a szerb fővárosban és vidéken is kisebb tüntetéseket tartott, hogy kifejezze, kiáll Nikolić mellett. Szerda este a szerb közszolgálati televízió, az RTS belgrádi székháza előtt tiltakoztak, mert elégedetlenek voltak azzal, ahogy a csatorna Nikolić éhségsztrájkjáról tudósított.