Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Obama elítélte a szíriai erőszakot

2011.04.23. 09:56
Barack Obama amerikai elnök pénteken felszólította Szíriát, hogy vessen véget a kormányellenes tiltakozások véres elfojtásának, és azzal vádolta meg Damaszkuszt, hogy Teherántól kér segítséget a szíriai nép leveréséhez.

Obama kemény hangú üzenetében elítélte a szíriai erőszakot, amelynek pénteken csaknem 90 ember esett áldozatául. Az elnök ugyanakkor nem helyezett kilátásba amerikai  megtorló intézkedéseket arra az esetre, ha Basár al-Aszad elnök nem teljesítené követeléseit.

Pénteken több mint 70 tüntetőt lőttek agyon a biztonsági erők Szíriában, amikor éles lőszerrel és könnygázzal oszlatták fel a tüntető tömegeket az arab ország több városában. A több mint egy hónapja tartó szíriai tüntetéssorozat folyamán még sosem lőttek le ennyi embert egyetlen nap alatt.

"A tüntetések elnyomására alkalmazott felháborító erőszaknak azonnal véget kell vetni" - hangsúlyozta Obama elnök, aki "komolytalannak" nevezte Aszadnak azt a bejelentését, miszerint megszűntette a több évtizede érvényben lévő rendkívüli állapotot, és azzal vádolta meg a szíriai államfőt, hogy Irántól vár segítséget.

"Ahelyett, hogy meghallgatná a saját népét, Aszad elnök kívülállókat vádol és közben iráni segítséget próbál találni a szíriai állampolgárok elnyomásához, s ugyanolyan kegyetlen módszerekhez folyamodik, mint amilyeneket az iráni szövetségesei alkalmaznak" - állította az amerikai vezető.

"Erősen ellenezzük azt a módszert, ahogy a szíriai kormány bánik az állampolgáraival és továbbra is ellenezzük a általános értelemben való destabilizálásra történő törekvését, beleértve a terrorizmus és a terrorista csoportok támogatását" - hangzott az elnöki közlemény, amelyben Barack Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiáll a demokrácia és az egyetemes jogok mellett, amit "minden ember megérdemel, Szíriában és az egész világon".

Az ENSZ főtitkár is elítélte

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte a szíriai kormány által alkalmazott "ismétlődő erőszakot", és követelte, hogy a hatalom azonnal vessen véget a békés tüntetők elleni erőszakos fellépésnek - közölte helyi idő szerint péntek este New Yorkban Farhan Haq, a főtitkár szóvivője.

Az ENSZ-főtitkár egyúttal figyelmeztette a szíriai hatóságokat az emberi jogok betartására, különösen hangsúlyozva a vélemény-, a gyülekezési és a sajtószabadságot. Követelte, hogy független, átlátható és hatékony vizsgálat derítse ki a mészárlás körülményeit.