Rakétavetőket telepített Dél-Korea két határ menti szigetre

2011.04.25. 10:24

Rakétavetőket telepített Dél-Korea az észak-déli határ közelében található két szigetre, a Sárga-tengeren - írta hétfői számában a The Chosun Ilbo című, angol nyelvű szöuli napilap. A kormányzati forrásokra hivatkozó újság szerint a rakétaállások kiépítésének célja, hogy védelmet jelentsenek egy esetleges északi támadással esetén.

A beszámoló szerint a déli hadsereg legalább tíz, 130 milliméteres, koreai gyártású Kurjong-rakétavetőt telepített Jonpjong és Bengnjong szigetekre, amelyek a legközelebbi szárazföldi területek a határvonal déli oldalán. A rakétavetők egyenként 36 rakétát tárolnak, amelyek 23-36 kilométeres hatótávolságban képesek a pusztításra. A lap szerint ez az első alkalom, hogy Dél-Korea védekezési céllal rakétavetőket telepített az északnyugati szigetekre.

A két Korea közötti feszültség tavaly március óta egyre erősödik. Akkor egy déli hadihajót elsüllyesztett egy állítólagos északi torpedó, 46 tengerész életét kioltva. Phenjan ugyanakkor tagadja, hogy köze lenne a hajó elsüllyedéséhez. A feszültséget fokozza, hogy Szöul az amerikai hadsereg egységeivel rendszeresen tart hadgyakorlatokat a Sárga-tengeren, amelyek elleni tiltakozásul az észak-koreai hadsereg novemberben támadást intézett a Jonpjong-sziget ellen. A rakétacsapás négy ember halálát okozta és számos épületet megrongált a szigeten. Az akció óta Szöul megerősítette a déli hadsereg jelenlétét a térségben.