Lemondott az ügyész a Tóásó-ügyben

2011.04.26. 08:53

Lemondott posztjáról a Tóásó Előd ügyében a nyomozást a kezdetektől fogva, több mint két éve vezető bolíviai ügyész, Marcelo Soza. A férfi a Mario Uribe bolíviai szövetségi főügyészhez intézett levelében azt állította, hogy a perben érintett vádlottak és védőik, továbbá egyes politikusok és médiaorgánumok irányából kezdettől fogva fenyegetéseknek és rágalmazásoknak volt kitéve nemcsak ő, de a családja is.

A két évvel ezelőtt egy bolíviai kommandós akcióban megölt Eduardo Rózsa-Flores és társai "terrorista összeesküvésének" ügyében a kezdetek óta nyomozást vezető ügyész szerint a feljelentések, vádak és rágalmak azt a benyomást próbálják kelteni a lakosság előtt, hogy a "terrorista és szeparatista ügy" sohasem létezett, azt csupán Evo Morales elnök kormánya kreálta politikai okokból.

Kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Eduardó Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorista csoportot számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Közel két évig tartó nyomozás után Cochabamba városban április közepén kezdődött az ügyben az előzetes meghallgatás. Arról kell döntenie a bírónak, hogy megalapozott-e a vádirat, azaz elégségesek a bizonyítékok a tényleges per megkezdéséhez.  • Hírek
  • Hírek