Obama a viharok sújtotta Alabamába megy

2011.04.29. 06:58 Módosítva: 2011.04.29. 07:01
Barack Obama amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy minden szükséges szövetségi segítséget megad a tornádó sújtotta délkeleti államoknak, ahol a halálos áldozatok száma az esti összesítés meghaladta a háromszázat.

Barack Obama szövetségi szükségállapotot hirdetett Alabamában, amely a legsúlyosabb veszteségeket és károkat szenvedte el. Az elnök pénteken felkeresi Alabamát, hogy a helyszínen tájékozódjon arról, pontosan milyen segítségre is van szükség.

A hét államban a csütörtök esti, feltehetően korántsem végleges adatok szerint összesen 305 ember vesztette életét, akiknek közel kétharmada - 204 személy - Alabamában veszett oda.

A tornádók fekete krónikájába az eddigi legszomorúbb rekordot 1974. április 3-án jegyezték be Amerikában, amikor 310 ember halt meg a forgószelek következtében.

A mostani a legsúlyosabb természeti csapás a 2005-ös Katrina hurrikán óta, amely mintegy 1800 ember halálát okozta. A forgószél következtében kialakult árvíz 2005. augusztus 29-én elöntötte New Orleans területének nyolcvan százalékát.

Huszonegy államra adtak ki riasztást

Az Egyesült Államokban péntek óta mintegy háromszáz tornádót észleltek, ezek közül százhatvanat szerdán jelentettek. A meteorológiai szolgálat ítéletidő miatt a következő napokra huszonegy államra adott ki riasztást, és szakértők rámutattak, hogy a tornádóaktivitás szempontjából a május rendszerint sokkal mozgalmasabb az áprilisnál.

Biztosítási szakemberek szerint a károk több milliárd dollárra tehetők. Csütörtök este Alabamában még mindig egymilliónyian voltak áramellátás nélkül. Az állam kormányzója a Nemzeti Gárda kétezer tagját vezényelte ki a mentésre.

A legsúlyosabb veszteségeket az Alabamai Egyetemnek otthont adó Tuscaloosa városa szenvedte el, amelyen egy 1600 méter szélességű légörvény söpört keresztül, a földdel téve egyenlővé mindent, ami az útjába akadt. A 95 ezres településen legalább harminchét ember életét vesztette. A helyi Mercedes-összeszerelő üzemet, noha az nem szenvedett súlyos károkat, esetleges újabb tornádóktól tarva hétfőig zárva tartják.

Csőd is fenyeget

A legsúlyosabb károkat elszenvedett alabamai területek között van Jefferson megye, amelynek kötvényadóssága már a viharokat megelőzően elérte a 3,2 milliárd dollárt, ami rekordméretű önkormányzati csőddel fenyeget. A megyében a tornádók következtében tizenheten vesztették életüket.

Arkansasban, Mississippiben, Tennesseeben és Virginiában a helyi kormányzók hirdettek rendkívüli állapotot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla