Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Légicsapás végezhetett Kadhafi legkisebb fiával és három unokájával

2011.05.01. 01:15 Módosítva: 2011.05.01. 08:12
Állítólag Moamer Kadhafi is a házban volt a támadáskor, de ő nem sérült meg. Vasárnap megtámadták Tripoliban a brit és az olasz képviseletet. Nagy-Britannia válaszképp kiutasította Líbia londoni nagykövetét. Az ENSZ 12 munkatársa távozott a líbiai fővárosból. A kormányerők lövik Miszrátát.

A líbiai fővárosban végrehajtott egyik NATO-légicsapásban életét vesztette Moamer Kadhafi egyik fia és három unokája, jelentette be a líbiai kormány egyik szóvivője. Músza Ibrahim azt mondta, hogy feleségével együtt Kadhafi is a fia házában volt a támadáskor, de nekik nem esett bajuk, írja a CNN.

A szóvivő állításait egyelőre más források nem erősítették meg, ugyanakkor több helyszíni tudósító szerint is súlyosan megrongálódott az érintett épület, és állítólag egy fel nem robbant lövedék is maradt a helyszínen.

Músza Ibrahim kormányszóvivő szerint a vasárnap hajnali támadás egyértelműen Kadhafi meggyilkolására irányult. Ibrahim keményen bírálta a NATO-t, a légicsapást jogtalan tettnek és háborús bűnnek nevezte. "Hogyan segít ez a civilek a védelmében? Szaif al-Arab maga is civil volt, egy diák" - mondta.

A 29 éves Szaif al-Arab volt a líbiai vezető hat fia közül a legfiatalabb, Németországban, Münchenben tanult, Líbiában nem nagyon ismerték. Németországban sokat partizott, egyszer egy bár kidobójával is összetűzésbe keveredett, egy másik alkalommal pedig egy fegyvercsempészi ügyben merült fel a neve.

Nemrég tért haza Líbiába, és még márciusban elterjedt a pletyka, hogy Szaif al-Arab a parancsnoksága alá rendelt katonákkal átállt a felkelőkhöz, ezt azonban a felkelők részéről sem erősítették meg. A líbiai rezsim Kadhafi másodszülött fiát, Szaif al-Iszlámot tolta előtérbe az elmúlt hónapokban.

A líbiai felkelők vezetői szkeptikusan fogadták a Kadhafi legkisebb fiának haláláról szóló híreket, a bengázi Átmeneti Nemzeti Tanács elnökhelyettese, Abdul Hafiz Ghoga szerint a rezsim kétségbeesetten próbál szimpátiát ébreszteni maga iránt. Ugyanakkor a BBC tudósítója szerint sokan örömükben a levegőbe lőttek Bengáziban Szaif al-Arab állítólagos halálának hírére.

Előző hétfőn a NATO már Kadhafi tripoli főhadiszállására mért csapást, ezért a Kadhafi-kormány egyik tisztségviselője azzal vádolta meg az észak-atlanti szövetséget, hogy a líbiai vezetőt próbálta meggyilkolni, pedig az ENSZ-felhatalmazás nem erről szól. Charles Bouchard tábornok, a NATO-hadműveletek kanadai parancsnoka szerint aTripoli közepén fekvő Báb-el-Azizíja épületkomplexum elleni támadás egy katonai parancsnokság ellen irányult.

1986 áprilisában az amerikai erők már indítottak légicsapást Kadhafi egyik rezidenciája ellen, és a támadásban meghalt a líbiai vezető adoptált lánya, Hanna Kadhafi, írja a CNN. Ronald Reagan akkori amerikai elnök önvédelemnek nevezte a történteket, miután egy nyugat-berlini klub elleni támadásban két amerikai katonát is megöltek, több másikat pedig megsebesítettek.

Megtámadták Tripoliban a brit és olasz képviseletet

A brit kormány megerősítette, hogy diplomáciai képviseletét támadás érte vasárnap a líbiai fővárosban. A külügyminiszter bejelentette, hogy válaszként kiutasították Líbia londoni nagykövetét. "Elítélem a brit nagykövetség és más külföldi diplomáciai missziók épületei ellen Tripoliban elkövetett támadásokat" – nyilatkozta William Hague brit külügyminiszter. Megállapította, hogy Líbia megsértette a diplomáciai képviseletek védelmének nemzetközi kötelezettségét. Hague, közölte, hogy a líbiai nagykövetnek, Omar Dzselbánnak 24 órája van Nagy-Britannia elhagyására.

Egy brit külügyi szóvivő szerint "súlyos" kár esett az épületben. "Korábbi hírek szerint a nagykövetség és a rezidencia épülete rongálódott meg tűz következtében" – tette hozzá. A brit diplomaták már hetekkel ezelőtt kiköltöztek a nagykövetség épületeiből, a személyzet nagy része az országot is elhagyta. Csupán néhányan maradtak az országban, akik a török követségen tartózkodnak.

Egy szemtanú az olasz követség épületéből szivárgó füstről számolt be a Reuters brit hírügynökségnek. "Az olasz követséggel szembeni úton vagyok. Füst áramlik ki a követségről. Kigyulladt" - mondta telefonon. "Most senki sincs ott, csak egy biztonsági autó, amelyik megállítja az érkezőket" – fűzte hozzá. Az olasz külügyminisztérium is megerősítette, hogy "több külföldi, köztük az olasz nagykövetség épületét érte vandál támadás". Egy líbiai ellenzéki újság arról számolt be vasárnap, hogy az Egyesült Államok nagykövetségét is felgyújtották Tripoliban.

Az ENSZ evakuálta munkatársait Tripoliból

Az ENSZ bejelentette vasárnap, hogy Tripoliból evakuálta munkatársait a fővárosban uralkodó helyzet miatt. Stephanie Bunker, az ENSZ humanitárius segélyeket koordináló hivatalának szóvivője elmondta, hogy 12 külföldi munkatársuk Tunéziába távozott Tripoliból. A különféle ENSZ-intézmények képviselői röviddel azután érkeztek Tripoliba, hogy Valérie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese április 10-én megállapodást írt alá a líbiai kormánnyal, amely engedélyezte tevékenységüket. Bunker elmondta, hogy a kitelepítésről szóló döntés nem vonatkozik a helyi munkatársakra, sem a Bengáziban lévő külföldi ENSZ-személyzetre.

A líbiai felkelők arról adtak hírt, hogy kormányerők tűz alá vették Miszráta kikötőjét, és harcok dúlnak a líbiai-tunéziai határ mentén, Dehiba városnál. A tunéziai hivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy vasárnap két lövedék csapódott be dél-tunéziai területre, 300 méterre a határtól. A tunéziai fél lezárta a határt ennek nyomán.  • Vennék
  • Hírek