Bin Laden tíz évig húzta

2011.05.02. 15:36
„Élve vagy halva” – adta ki a parancsot Bush amerikai elnök 2001 őszén Oszama bin Laden előkerítésére. Tíz éve rendszeresen azt nyilatkozták amerikai titkosszolgálati tisztviselők, hogy bin Laden valószínűleg Pakisztánban van. Ott, ahol most megölték.
Nic94323

A hajtóvadászat Oszama bin Laden ellen már 1998-ban elkezdődött, akkor próbálták először megölni az amerikaiak. Az USA afrikai követségei elleni terrorakciók után még Bill Clinton elnöksége idején indult hajtóvadászat ellene. Egy tálib kiképzőtábort állítólag csak néhány órával azelőtt hagyott el, hogy azt amerikai bombatámadás érte 1998-ban.

Az igazi nagy üldözés a 2001 szeptemberi terrortámadások után kezdődött. Az utolsó, biztosan megerősített hír Oszama bin Ladenről is ebből az évből való: december 7-én a tálib vezetőkkel együtt elmenekült az afganisztáni Kandahárból.

Kommandósok mentek utána

2009-ben derült csak ki, hogy akkor mit tett az USA bin Laden kézre kerítéséért. Egy magát megnevezni nem akaró amerikai kommandós parancsnok hosszabb interjút adott emlékeiről a CBS amerikai tévécsatorna 60 Minutes című műsorának. Azt mondta, hogy 2001 decemberében egy különlegesen kiképzett elitcsapat indult bin Laden után. Magukat afgán harcosnak álcázták, ruháik és fegyvereik és szakálluk is olyan volt, mint a mudzsahedineknek, és afgán segédcsapatokkal vágtak neki a hegyeknek. Alig ötvenen voltak az amerikaiak, és a Tora-Bora hegységben állítólag nagyon közel kerültek bin Ladenhez: volt olyan éjszaka, amikor úgy tudták, hogy csak két kilométerre voltak rejtekhelyétől.

Az akkori kommandós akciót azonban lefújták, az egész történetet felfedő katona sem tudta pontosan, hogy miért. Lehetséges, hogy túl veszélyes lett volna a támadás a bin Ladent védő túlerő miatt, lehet hogy felsőbb szinten kiderítették, hogy hamis nyomon voltak. Azt mindenesetre azóta többször is sejtették amerikai illetékesek, hogy 2001 végén voltak a legközelebb bin Laden elfogásához.

Pakisztán húzta ezt a napot?

Innentől kezdve a hajsza nem kommandósokkal, hanem titkosszolgálati eszközökkel folytatódott. Egy leszerelt CIA-ügynök egy interjújában azt mondta, hogy a bin Ladenen dolgozó ügynökök lényegében irodai munkát végeztek: kémrepülők fotóit és a pakisztáni titkosszolgálat információit elemezgették. Pakisztáni bázisukat csak engedéllyel hagyhatták el.

Hiába tűnt világosnak már tíz éve, hogy az afganisztáni határ közelében, a senki földjének számító, pakisztáni hegyekben bujkál bin Laden, nem lehetett itt elkapni. Több amerikai hivatalnok is azt szivárogtatta a nemzetközi sajtónak az elmúlt évtizedben, hogy a pakisztáni titkosszolgálat (az ISI) hátráltatta az embervadászatot. Akciót az engedélyük nélkül az amerikaiak nem indíthattak – a mostani leszámoláskor is ott voltak a pakisztáni erők – és kémeik is lényegében csak nekik voltak a vidéken.

Az ISI hivatalosan mindig is tagadta, hogy tudnák hol van bin Laden. Gyanús volt azonban, hogy Pervez Musarraf, az előző pakisztáni elnök egy 2005-ben adott interjúban azt mondta, hogy előző tavasszal már majdnem elkapták bin Ladent, nem sok hiányzott. Saját titkosszolgálata ezt gyorsan cáfolta.

Szintén 2005-ben azt nyilatkozta a CIA akkori igazgatója, Porter J. Gross, hogy nagyjából sejtik, hogy hol van bin Laden, de bizonyos diplomáciai bonyodalmak és egyéb terrorellenes kihívások miatt nem tudják elkapni. A virágnyelven előadott szöveget az újságírók úgy fordították le, hogy Pakisztán nem engedi elfogni bin Ladent, és az amerikaiak nem akarják kiélezni a konfliktust. Tavaly októberben egy magas rangú NATO-parancsnok név nélkül nyilatkozta azt, hogy úgy tudják, hogy bin Laden Pakisztánban bujkál, de az ISI nem engedi megközelíteni.

2005-ben volt még egy közvetett bizonyíték is arról, hogy bin Laden a pakisztáni hegyekben van: elkaptak egy üzenetet, amit az iraki al-Kaida vezetője kapott, és amiben az állt, hogy a szervezet vezetője Vazirisztánban van. Ez Pakisztán helyi törzsek által irányított hegyvidéke, az afgán határ közelében.

Most azonban nem Vazirisztánban, hanem a pakisztáni kormány által ellenőrzött területen, egy városban, egy katonai bázis közelében számoltak le vele. Nem tudni, mióta élt itt, de az nyilvánvaló, hogy az utóbbi hónapokat nem a kietlen vidéken töltötte.

Nehezebb mint a Kreml behálózása volt

Több amerikai titkosszolgálati szakértő is elmondta az utóbbi tíz évben, hogy bin Laden megtalálását nagyban hátráltatta, hogy nem működtek a szokásos eszközök. Hiába ajánlottak fel előbb 25 millió majd 50 millió dollár vérdíjat bin Ladenre, tíz évig nem volt értékelhető jelentkező.

Kémeket pedig nehezebb volt beállítani az al-Kaida vezetésébe mint a Kremlbe a hidegháború alatt – nyilatkoztak többen is. Nemcsak az volt a baj, hogy alig volt megfelelő nyelvtudással rendelkező ügynök, hanem az al-Kaida különleges óvatosságát sem lehetett kijátszani. Idegeneket nem engedtek vezető pozícióba, a hierarchiában sokszor gyilkosságokon keresztül vezetett felfele az út, a jelentkezőket családi vonalon alaposan ellenőrizték. A már körön belül lévők megvásárlása sem ment igazán a nyugatiaknak. Eleve nem nagyon volt jelentkező, de aki mégis együttműködött, azok lelepleződtek és szó szerint fejükkel fizettek.

APP2002041787278

Volt aki hagyta volna

Amikor 2007-ben Peter J. Scoomaker tábornok leköszönt az USA hadseregének éléről, arról beszélt egy jótékonysági esten, hogy szerinte nem különösebben fontos bin Laden üldözése. Kifejtette, hogy elszigetelten, bujkálva bin Laden nem veszélyes, de ha megölik vagy bíróság elé állítják, akkor sokak szemében hős lesz.

Lőtték rá

Ezzel együtt az utóbbi években többször is próbálták rakétákkal kilőni bin Ladent. 2007 augusztusában például egy feltételezett nagy tálib vezetői tanácskozásra csaptak le, de bin Laden nem volt az áldozatok között.

2009 elején egy rakétatámadásban megölték bin Laden egyik fiát (23 gyerekéről tudnak nyugaton), aki a pakisztáni hegyekben volt. Jellemző az amerikai hírszerzés helyi nehézségeire, hogy fél évig tartott, amíg a halálhírt száz százalékra megerősítették.

Az egyik legfurcsább ügy a bin Laden vadászatban 2010 nyarán történt. A pakisztáni rendőrség elfogott egy Gary Faulkner nevű coloradói építőmunkást, aki karddal és pisztollyal felszerelkezve vadászott a pakisztáni hegyekben bin Ladenre. Faulkner azt mondta, hogy ő a NATO szolgálatában van, de ezt ott tagadták. Faulknernél keresztény imakönyveket és hasist is találtak, turistavízummal ment Pakisztánba, és azt állította, hogy már közel volt a célpontjához. A pakisztáni titkosszolgálat alaposan kihallgatta, majd visszaküldték Amerikába.

Álhírek

Számtalan, soha meg nem erősített hír keringett az elmúlt években bin Ladenről. 2007 szeptemberében például a francia L'est Republicain című lap megszerzett egy titkosszolgálati dokumentumot, ami szaúdi forrásokra hivatkozva arról szólt, hogy bin Laden tífuszban meghalt a pakisztáni hegyekben. A hír gyorsan bejárta a világsajtót, még maga a francia elnök is megszólalt az ügyben, elismerve, hogy kapott ilyen jelentést, de annak hitelessége nem volt meggyőző.

A halott Bin Ladenről már évekkel ezelőtt megjelent egy hamisított kép (mellette a felhaszált eredeti)
A halott Bin Ladenről már évekkel ezelőtt megjelent egy hamisított kép (mellette a felhaszált eredeti)

Utoljára tavaly nyáron kapott fel egy gyanús értesülést a világsajtó. Akkor egy kuvaiti lap állította, hogy bin Laden Iránban van.