Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Eltemették a legkisebb Kadhafi fiút

2011.05.02. 20:28

Beszüntették a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hűséges erők Miszráta város kikötőjének ágyúzását hétfőn, miután a NATO légiereje csapásokat mért a város környékére, a kikötő azonban továbbra is zárva van, közölte a kormányellenes lázadók szóvivője.

Az elmúlt két hónapban több százan haltak meg a miszrátai harcokban. A lázadók egy hete kiszorították a városközpontból a Kadhafi-erőket, amelyek válaszul a külvárosokat, illetve az ország további, ellenzéki kézen lévő területeivel létfontosságú tengeri összeköttetést biztosító kikötőt lövik.

A lázadók között hétfőn olyan híresztelések terjedtek el, hogy a kormányerők vegyi fegyver bevetésére készülnek, katonáik között pedig már gázálarcokat osztogatnak, ám ezeket független forrásból nem lehetett ellenőrizni.

Közben Tripoliban eltemették Kadhafi egyik fiát, Szeif el-Arabot és a líbiai vezető három unokáját, akik a hét végén a Kadhafi-fiú házára mért NATO-csapásban vesztették életüket.

Szeif el-Arab és testvérei gyermekeinek temetésén mintegy kétezer ember jelent meg, akik zászlókat és Kadhafi-fényképeket lengettek. A résztvevők ökleiket rázták a levegőbe és Kadhafit támogató jelszavakat skandáltak. Kadhafi nem jelent meg a temetésen, legismertebb fia, Szeif al-Iszlám viszont igen, sötét törzsi öltözékbe burkolózva.