Már csak ezeket a gyilkosokat kellene elkapni

2011.05.02. 19:23
Brutális mexikói drogbáró, gyerekeket gyilkosságokra kényszerítő afrikai hadúr, rafinált olasz maffiózó és a börtönből egyszerűen kisétáló iráni bűnvezér is van a világ leginkább keresett bűnözőinek listáján. Oszama bin Laden elfogása után is maradt éppen elég veszélyes bűnöző.

A világ leginkább keresett terroristája 2011. május másodika óta halott, így is maradtak azonban nagyon veszélyes arcok azok között, akiket évek óta sikertelenül üldöznek a hatóságok. A Forbes magazin évente publikálja a nemzetközi topbűnözők listáját, ennek alapján bemutatjuk, kiket keresnek a legnagyobb erőkkel Oszama mellett.

Chapo Guzmán: háborús övezetet csinált Mexikóból

Az Egyesült Államok számára talán a legfontosabb fogás Joaguin Guzmán Loera, az El Chapónak (vagyis Köpcösnek) nevezett mexikói drogbáró lenne. A mexikói drogháború miatt ugyanis a közvetlen szomszéd vált a világ egy legveszélyesebb országává, melynek egyes részein mindennaposak a nyilvános kivégzések, véres leszámolások, kínzások. El Chapo a Sinaloa kartell vezetője, ami a kilencvenes évek eleje óta vív véres háborút a Tijuana kartellel. 1993-ban Guzmánt már elfogták és elítélték húsz évre bűnszervezetben való részvételért és vesztegetésért, 2001-ben azonban megszökött, azóta pedig hiába keresik a mexikói és nemzetközi hatóságok. Ráadásul még amikor el is ítélték, drogcsempészetet soha nem tudtak rábizonyítani. El Chapo a drogkereskedelemben annyira megszedte magát, hogy nem ez az egyetlen Forbes-lista, amin szerepel: ott van a világ leggazdagabb emberei között is.

Dawood Ibrahim: India legveszélyesebbje

Van átjárás a Forbes különféle listái között más szereplők esetében is: az indiai Dawood Ibrahim a legkeresettebb szökevények listája mellett a szokásos éves legbefolyásosabbak összeállításra is felfért. Az indiai D-Company nevű bűnszervezet vezetője szoros kapcsolatban állt Oszama bin Ladennel, de önállóan is éppen eléggé aktív volt: az 1993-as bombayi bombatámadásokban, melyet ő szervezett, 250-en haltak meg, ekkor vált India legkeresettebb bűnözőjévé. A terrorizmus mellett kábítószer-és fegyverkereskedelem miatt is üldözik. Dawood Ibrahim állítólag a pakisztáni titkosszolgálattal is jóban van, ami az egyébként is ellenséges indiai-pakisztáni viszony egyik kényes pontja. Ibrahimnak szerepe lehetett a 2008-as mumbai terrortámadásokban is.

Szemjon Mogiljevics: az ártatlan Szeva bácsi

Évekig Magyarországon élt a lista egyik szereplője, Szemjon Mogiljevics, sokaknak csak Szeva bácsi. Európai és amerikai hatóságok szerint ő az orosz maffiaszervezetek legfőbb vezetője, a főnökök főnöke. Mogiljevics, akit a világ egyik legveszélyesebb maffiózójának tartanak, a rendőrök szerint drogokkal, fegyverekkel, emberkereskedelemmel, pénzmosással, csalással és bűnszervezetek irányításával foglalkozik, bár ő következetesen tagadja mindezt.

Matteo Messina Denaro, akit veszélyes üldözni

Olaszországot a Diabolik néven is ismert szicíliai maffiózó, Matteo Messina Denaro képviseli. Bernando Provenzano 2006-os elfogása után ő lett a Cosa Nostra legfontosabb vezetője, 1993 óta üldözik a hatóságok. Az egykori nőcsábász fokozatosan emelkedett fel a maffiaranglétrán, nemzetközi drogkereskedelemben is érintett. Denarót üldözni is veszélyes: 1993-ban robbantásos merényletben haltak meg olyan olasz ügyészek, akik az ügyével foglalkoztak.

Alizman Tohtahunov: maffia és műkorcsolya

Szerepel a listán Alizman Tohtahunov orosz bűnöző, aki állt már bíróság előtt Olaszországban, mióta azonban elengedték, Oroszországban bujkál. A klasszikus szervezett bűnözés és csalás mellett Tohtahunovot azzal is vádolják, hogy megvesztegette a műkorcsolyaversely zsűrijét a 2002-es téli olimpián.

Félicen Kabuga: népírtás a vád

Sokkal véresebb a ruandai Félicen Kabuga múltja. A multimilliomos üzletembert szoros kapcsolat fűzte a ruandai vezetéshez az 1994-es népirtás idején, a hatóságok szerint segítette és támogatta nyolcszázezer tuszi megölését. Kabuga azóta menekül, egy ideig Kenyában húzta meg magát, később egyes hírek szerint Norvégiába költözött. Közben következetesen ártatlannak vallja magát.

Joseph Kony: Isten mészárosa

Joseph Kony a legendásan brutális uganadai Lord's Resistance Army vezetője, a Tízparancsolat elvén működő lázadócsoportot szervezője, de a Tízparancsolat betartása valamiért nem gátolja meg abban, hogy gyerekkatonákat toborozzon, akiknek a saját szüleit kell lemészárolniuk, és abban sem, hogy kétmillió ember kényszerítsen otthonaik elhagyására. Saját hadseregével Uganda mellett Kongóban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Szudánban is tevékenykedett már.

James Bulger: maffiavezér jó kapcsolatokkal

Amerikai szereplője is van a listának, a bostoni ír maffia, a Winter Hill Gang feje, James J. Bulger. Védelmi pénz, gyilkosságok, összeesküvés, pénzmosás - minden van a számláján, ami klasszikusan maffiózókhoz passzol, miközben testvére, William Bulger volt szenátusi elnök és a massachusettsi egyetem vezetője is. Az FBI már egy évtizede próbálja elkapni, pedig ő tényleg nem pakisztáni hegységekben bujkál.

Omid Tahvili: kisétált a börtönből

Befért a tízbe Omid Tahvili iráni-kanadai maffiavezető is, pedig nem sokon múlott, hogy ő már ne szökevény legyen. Tahvili drogpénzéből egy embere ellopott 500 ezer dollárt, mire ő megkínozta a tolvaj egyik rokonát, hogy kiszedje belőle, hol van. A hatóságok ezután elfogták, őrizetben várta a tárgyalást, de egy őr lefizetése után egyszerűen kisétált az egyik legbiztonságosabb büntetésvégrehajtó intézetből. Távollétében 11 év börtönre ítélték (a megvesztegetett őrt pedig háromra), ő azóta is szabadlábon van.