Sarolta, Emese
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A CIA nem bízott a pakisztániakban

2011.05.03. 20:51 Módosítva: 2011.05.03. 20:55

Az amerikai vezetés attól tartott, hogy Pakisztán megakadályozhatja az Oszama bin Laden megölésére irányuló akciót és hogy figyelmeztetetheti a célszemélyeket, mondta Leon Panetta, a Központi Hírszerző Iroda (CIA) igazgatja. "Az a döntés született, hogy minden erőfeszítés, hogy együttműködjünk a pakisztániakkal, veszélybe sodorhatja a küldetést" - mondta Panetta a Time magazinnak.

Azt is elmondta, hogy akció megindítása előtt kollégái csak 60-80 százalékig voltak biztosak abban, hogy az al-Kaida terrorszervezet vezére a megcélzott abbottabádi házban tartózkodik. A CIA igazgatója azzal érvelt Barack Obama amerikai elnöknek az akció eseteleges elhalasztása ellen, hogy a bin Laden háza körül bevezetett biztonsági intézkedések miatt a hírszerzés már talán nem képes a már meglévőnél több és jobb információt begyűjteni.

Az akciót végrehajtó kommandósoknak jelentős mennyiségű adatot sikerült a helyszínen begyűjteniük, beleértve számítógépes merevlemezeket és más elektronikai berendezéseket.

Az amerikai tengerészgyalogság különleges erői - a keddi The Washington Post szerint az akcióban 79 SEALs-kommandós vett részt - vasárnap (pakisztáni idő szerint hétfő hajnalban) fejlövéssel ölték meg bin Ladent. A golyó a terrorista vezér bal szeme fölött hatolt be a koponyába. A holttest a helyszínen készített fotó az arcfelismerő rendszer szerint 95, a DNS-vizsgálat szerint pedig 99 százalékos bizonyossággal volt Oszama bin Ladené.

Az a tény, hogy bin Laden a jelek szerint öt-hat éven át is rejtőzködhetett az alapítójáról, Sir James Abbott brit tábornokról elnevezett garnizonvárosban, Washingtonban kételyt ébresztett azzal kapcsolatban, hogy a pakisztáni hivatalos szervek tudtak-e a terrorista tartózkodási helyéről. A bin Ladennek menedéket adó, s a környező ingatlanokénál nyolcszorta nagyobb alapterületű ház egy utcában található Pakisztán elit katonai akadémiájával.

Pakisztán hivatalosan tagadta, hogy tudomása lett volna bin Laden hollétéről és jelezte: 2009-től kezdve, anélkül, hogy tudott volna róla, hogy az al-Kaida vezetője benne lakik, információt szolgáltatott a CIA-nak a megostromolt abbottabádi házról. Ezt a Washington Postnak nyilatkozó amerikai források is megerősítették.

"Az amerikai sajtóban többen azt állították, hogy Pakisztán nem volt elég aktív a terrorizmus üldözésében, vagy ami még rosszabb: hogy álnokok voltunk és valójában védelmeztük azokat a terroristákat, akikről azt állítottuk, hogy üldözzük őket. Az ilyen alaptalan spekuláció izgalmas televíziós híreket szülhet, de nem tükrözi a valóságot" - állította Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök.

John Brennan, Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója hétfőn elképzelhetetlennek nevezte, hogy bin Laden ennyi ideig támogatás nélkül rejtve tudott volna maradni Pakisztánban. Amerikai hivatalos személyek az ügyben vizsgálatot ígértek.

A Washington Post emlékeztetett rá, hogy az amerikai vezetés szerint a tálib vezérkar a délnyugat-pakisztáni Kvettában működik, és a Hakkani afgán militáns szervezet, a pakisztáni titkosszolgálattal fenntartott szoros kapcsolatai miatt, háborítatlanul tevékenykedhet az ország törzsi területein.

Pakisztán kedden figyelmeztetett, hogy a bin Laden likvidálásához hasonló egyoldalú, felhatalmazás nélküli akciókat nem szeretnének látni a jövőben. "Ezek a műveletek aláássák az együttműködést, és olykor fenyegetést jelentenek a béke és a nemzetközi biztonság szempontjából" - írta közleményében a pakisztáni külügyminisztérium.