Bizonyítható, hogy Kadhafi civileket gyilkoltatott

2011.05.03. 08:39
Öt líbiai vezető ellen adhat ki letartóztatási parancsot a hágai nemzetközi törvényszék. A nemzetközi főügyész, Luis Moreno-Ocampo szerint szilárd bizonyítékok vannak rá, hogy Kadhafiék civileket mészároltak és üldözték az ország polgárait. Vizsgálják a felkelőkkel szemben felmerült vádakat is.

"Szilárd bizonyítékok" utalnak arra, hogy Moamer Kadhafi emberiesség elleni bűncselekményeket követett el, jelentette be a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Luis Moreno-Ocampo. "A konfliktus elején civileket gyilkoltak" - jelentette ki.

Arra is szilárd bizonyítékokat találtak, hogy a Kadhafi-rezsim elkövette az üldöztetés bűntényét is, ez a tömeges letartóztatásokat és kínzásokat takarja. Azaz Kadhafi egyértelműen vádolható emberiesség elleni, és talán háborús bűncselekményekkel is.

Moreno-Ocampo szerint hamarosan körözést adhatnak ki öt líbiai vezető ellen, de nem árulta el, hogy pontosan kik az érintettek. Vizsgálatáról szerdán tesz jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A nemzetközi ügyészség azt is vizsgálja, hogy a felkelők követtek-e el emberiesség elleni bűncselekményeket a Kadhafi zsoldosainak nézett feketeafrikai bevándorlókkal szemben.

Moreno-Ocampo bejelentésével egyidejűleg a svájci hatóságok közölték, hogy befagyasztották Kadhafi svájci pénzintézetekben vezetett számláit. Kadhafi vagyona mellett az elűzött egyiptomi és tunéziai elnökök, Hoszni Mubarak és Zin el-Abidin ben Ali vagyonát is zárolták. A három vezető összesen 830 millió frankot (~171 milliárd forintot) tartott Svájcban.